Den rödgröna regeringen satsar mer pengar på kultur än Moderaterna, men Olof Lavesson – som även är partiets kulturpolitiska talesperson – tycker att hans parti har en tydligare linje i sin kulturpolitik.
Han anklagar regeringen för att satsa på reformer som inte fungerar och är bland annat kritisk till den fria entrén på statliga museer, som framför allt är belägna i Stockholm.
– Jag tycker det är märkligt. Det är att säga en sak och göra en annan, säger Olof Lavesson.
Enligt Gunilla Carlsson – kulturpolitisk talesperson för S – har tidigare försök med fri entré på statliga museer fått regioner och kommuner att följa efter, vilket har ökat tillgängligheten till kultur i hela landet.
Hon är också nöjd med de kultursatsningar som finns i den landsbygdsproposition som nyligen presenterades av regeringen.
– Jag är jätteglad att man lyfter fram kulturen och mötesplatserna som en viktig del. Framför allt slår man vakt om att man ska ha samma möjligheter oavsett var man bor i det här landet, säger Gunilla Carlsson.
Varken Carlsson eller Lavesson ser varandra som sin kulturpolitiska huvudfiende. I stället pekar de ut Sverigedemokraterna som det parti med en kulturpolitik som skiljer sig väsentligt från de övriga sju riksdagspartiernas.
Olof Lavesson kritiserar SD för att vilja ha en allt för stark politisk styrning av kulturens innehåll. Själv är han övertygad om att fri konst och kultur är viktigare än någonsin i en tid och ett politiskt landskap som är annorlunda än till exempel de senaste valåren.
– Vi har haft migrationskrisen, terrorism, trumpifiering, brexit, diktaturer som rustar ... Det här är en sökande tid vi inte har haft tidigare och därför kommer kulturen ta plats. I kulturen finns berättelser som hjälper oss att förstå vad som händer, säger Olof Lavesson.
Både han och Gunilla Carlsson vill på olika sätt se över kultursamverkansmodellen, som finansierar mycket av kulturen i regionerna. De är överens om att till exempel länsteatrarna måste vara starka och att det behöver finnas förutsättningar för enskilda kulturarbetare att verka.
Samtidigt står många mindre norrbottniska kommuner inför en framtid med en åldrande befolkning och ett minskat skatteunderlag. Olof Lavesson hoppas att det inte leder till att kultursatsningar prioriteras bort.
– Vi ska vara stolta över en sak i Sverige: när vi har haft globala lågkonjunkturer har vi alltid har satsat mer på kulturen. Men där tycker jag att man som medborgare ska ligga på sina lokala och regionala politiker. Vi måste våga fortsätta stå upp för konst och kultur.
Gunilla Carlsson tror att kulturen är väl så viktig som till exempel skola och omsorg för att människor ska stanna där de bor.
– Då måste vi ha en politik som gör det möjligt och nu finns en tydlig linje.