Kritiken mot nya planen: "Bättre motor för tillväxt"

Partierna i Samverkan Luleå yrkade avslag på översiktsplanen. Bland annat vill koalitionen se tydligare riktlinjer för hur Luleå ska växa snabbare. I yrkanden från andra partier ifrågasätts planer på tunga transportleden Norrleden och bostäder på Munkebergs strand.

Luleå måste växa snabbare.  Målet på 100 000 invånare 2050 är för lågt satt. Det anser partierna i Samverkan Luleå, som yrkade avslag på den reviderade översiktsplanen i kommunstyrelsen.

Luleå måste växa snabbare. Målet på 100 000 invånare 2050 är för lågt satt. Det anser partierna i Samverkan Luleå, som yrkade avslag på den reviderade översiktsplanen i kommunstyrelsen.

Foto: Magnus Andersson/TT

Luleå2021-09-15 06:00

Samverkan Luleå (C, KD, SJVP och L) reserverade sig i kommunstyrelsen.

– Översiktsplanen är ett politiskt dokument. Vi vill se en annan inriktning på flera av de områden som pekas ut här, säger Carola Lidén, Centerns gruppledare.

Bland annat anser alliansen att målet med 100 000 invånare år 2050 är på tok för lågt satt.

undefined
Centerns gruppledare Carola Lidén.

– 120 000 är ett rimligare mål. Vi vill att Luleå ska ta sats och bli en bättre motor för tillväxt för att vi ska kunna skapa en ledande, nordlig region. Vi vill se ett tillväxtprogram som tar fram åtgärder och skapar förutsättning för att andelen unga kvinnor ska öka och för att kommunen kan växa även på landsbygden.

Carola Lidén fortsätter:

– Det talas mycket om att förtäta i planen, men vi vill se bredare planer för byggande som innefattar landsbygden och samarbete med flera av våra grannkommuner. Luleå måste planera för att bygga mer mot Boden.

Moderaterna röstade, liksom S, på stabens förslag till revidering.

– Dokumentet är så stort att det är svårt att peta i detaljer. Eventuellt gör vi ett yrkande i fullmäktige mot de återkommande tankarna på att minska biltrafiken till centrum. Vi tycker det är viktigt att säkra tillgängligheten, säger gruppledaren Anders Josefsson.

undefined
Malin Svedjeholm, Miljöpartiets gruppledare.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade tilläggsyrkanden bland annat på att Munkebergs strand ska lyftas ur planen för framtida bebyggelse.

– Det är ett av de områden som har högst naturvärden i stadsbygden, och det blir dyrt och komplicerat att ställa i ordning. Vi tycker att det ska bevaras som ett grönområde, säger Malin Svedjeholm (MP), gruppledare.

MP yrkade även på att skolor och service på landsbygden ska upprätthållas även i mindre byar och i mindre grad koncentreras till de utpekade noderna.

V anser vidare att den planerade vägförbindelsen Norrleden riskerar att komma i konflikt med naturintressen.

undefined
Här ses dragningen för Norrleden.

Norrleden ska gå från E4 vid Haparandavägen, passera norr om Hällbacken och Dalbo, över Revelsudden, norr om planerade nya bostadsområdet Hertsöheden med en anslutning till Hertsövägen.

– Vi vill att kommunen utreder alternativa vägar för tunga transporter till och från Luleå hamn och industriområdet kring Svartön och Hertsöfältet. Ett alternativ är att göra hela detta område mer tillgängligt för transporter på räls, säger gruppledaren Bertil Bartholdsson.

Sverigedemokraterna sparade sina yrkanden till fullmäktige.

– Det finns ingenting i planen om samverkan med Boden. I princip är planen alltså inaktuell redan. Vi är också kritiska till bristande lösningar av tung trafik till Hertsöfältet, säger gruppledaren Per Göransson.

undefined
Industriområdet kan utvidgas vid Lövskatan och Svartöstaden (röd prickad linje).

Rättvisepartiet gör sina yrkanden i fullmäktige. Partiet motsätter sig utvidgning av industriområdet på Lövskatan och vill begränsa den tunga trafiken efter Norrleden.

– Dels är det känsliga naturområden och dels behöver trafiken begränsas i framtiden med en övergång från väg till järnväg. Vi stödjer också andra partiers yrkande mot bygge på Munkebergs strand, säger Jonas Brännberg, tf gruppledare.

Landsbygdspartiet ska göra ett särskilt yttrande i fullmäktige.

– Vi ser positivt på signalerna om utökad service på landsbygden och vill betona vikten av att medborgarkontoret i Råneå inte läggs ned, säger Erland Nilsson, gruppledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!