"Kunde inte lämna ett seriöst anbud"

NCC:s anbud var det enda som lämnades in i upphandlingen av Hertsö badhus. Minst två stora bolag ytterligare var intresserade – men anser sig vara utestängda eftersom Luleå kommuns krav var så hårt ställda.

Så här är det tänkt att Hertsö badhus ska se ut. NCC har vunnit upphandlingen för bygget, som är kalkylerat till 140 miljoner.

Så här är det tänkt att Hertsö badhus ska se ut. NCC har vunnit upphandlingen för bygget, som är kalkylerat till 140 miljoner.

Foto: A och D arkitekter

Luleå2021-04-23 06:00

Rekab är ett av bolagen. Det visar sig när vi begär ut handlingarna. Under delmomentet "Frågor och svar" har Rekab ett antal synpunkter.

Kommunen krävde att både projektchef och platschef ska ha erfarenhet av minst två totalentreprenader om minst 100 miljoner kronor inom de senaste fem åren. Minst ett av projekten ska ha varit ett badhus, och minst ett av projekten ska ha genomförts med "utökad samverkan", vilket innebär ett nära samarbete mellan kommun och entreprenör (se faktaruta).

Rekab anser att kravet på fem år är för hårt. "Detta baserat på att en totalentreprenad på 100 miljoner har en produktionstid på i snitt 2–2,5 år", skriver bolaget. Rekab påpekar vidare att kommunen haft få totalentreprenader ute de senaste fem åren.

undefined
Utdrag ur upphandlingen där Rekabs synpunkter om de hårda kraven framgår.

Rekab föreslår att tidsspannet ska utökas, och att även generalentreprenader ska ingå. Bolaget vill att även renoveringar av badhus ska räknas som referensobjekt, och att omsättningskravet ska sänkas till 60 miljoner.

Kommunens svar är att inga justeringar görs.

Joakim Selin, arbetschef vid Rekab i Luleå, vill inte vidareutveckla bolagets synpunkter.

– Det vi vill ha sagt finns i dokumentet som du redan har. I övrigt inga kommentarer.

I klartext skriver ni ju att ni känner er utestängda från möjligheten att lämna anbud eftersom kraven är för hårt ställda.

– Det är en tolkningsfråga som jag överlåter åt betraktaren, säger Selin.

undefined
Peab är en av byggaktörerna som var intresserad av upphandlingen om Hertsö badhus men valde att backa ur eftersom de ansåg att kraven var för hårda.

Vi ringer runt till ett flertal större bolag inom bygg- och anläggning i Luleå. Peab har liknande synpunkter.

– Jag har informerat Luleå kommun att vi tycker att erfarenhetskraven är för hårt ställda. Förfrågningsunderlaget var skrivet på ett sånt sätt att vi inte kunde lämna ett seriöst anbud. Och det gäller även de flesta andra företag i Luleå, säger Christian Sjösten, arbetschef vid Peab i Luleå.

Han uppger att Peab i sin organisation har erfarenhet av badhusbygge.

– Men det är i södra Sverige. I det verksamhetsområde som jag tillhör har det inte byggts några badhus som motsvarar kraven vad jag vet.

Hur hade ni velat att kraven skulle vara ställda?

– Så att de möjliggör sunda anbud från de entreprenörer som verkar i Norrbotten.

undefined
Luleå kommun ställde hårda krav i upphandlingen för badhusbygget (genrebild).

Serneke anger att de vid tiden för upphandlingen inte hade resurser för att deltaga. Ytterligare tre bolag vill vara anonyma. Deras kommentar är att de beslutat sig för att inte deltaga.

Utökad samverkan

Utökad samverkan är ett arbetssätt inom entreprenader som Luleå kommun allt oftare använder sig av vid större upphandlingar. Det innebär bland annat att bolagen i sina anbud poängsätts efter exempelvis organisation och medarbetares erfarenhet, och att de inte tävlar om billigaste pris. Budgeten bestäms i stället tillsammans av kommunen och bolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!