Kritiken: Kommuner kan förlora sjukvårdsmateriel

Den politiska majoriteten i regionen vill säga upp samverkansavtalet med kommunerna om hjälpmedel och medicinskt förbrukningsmateriel, något som upprör oppositionsråd Anders Öberg (S) som befarar att verksamheten riskerar att privatiseras och fördyras.

Anders Öberg, Socialdemokraterna, är kritisk till att samverkansavtalet mellan regionen och kommunerna ska sägas upp.

Anders Öberg, Socialdemokraterna, är kritisk till att samverkansavtalet mellan regionen och kommunerna ska sägas upp.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2020-12-09 15:19

– En klokare väg hade varit att rätta till enskilda fel istället för att säga upp avtalen, säger Anders Öberg.

Länsservice' uppdrag är att se till att materialförsörjning och distribution av hjälpmedel fungerar mellan regionen och kommunerna. Men enligt revisionsföretaget KPMG har verksamheten inte bedrivits ändamålsenligt och konkurrenslagstiftningen inte följts. Det har bland annat fått konsekvensen att regionen förlorat stora intäkter på grund av för låga påslag på material som sålts vidare.

– Vi befarar att uppsägningen av avtalet kommer få en stor negativ effekt och det finns en stor irritation från kommunsidan.

Anders Öberg påtalar att det innebär att det blir upp till varje enskild kommun att själva genomföra upphandlingar för hjälpmedel och sjukvårdsmaterial, vilket riskerar att bli dyrare. Notan för detta kommer då att hamna på skattebetalarna.

– Hade vi inte haft avtalet under pandemin så hade kanske flera kommuner inte haft tillgång till material. Det här är fel tidpunkt och återigen är det dåliga underlag som vi fått sent på vårt bord, säger Öberg. 

– Samarbetet försvåras när vi inte talar samma språk.

Kenneth Backgård (SJVP) håller inte med om kritiken.

– Oberättigad. Utvärdering och genomlysning har pågått under en längre tid. Sedan kan man ha olika synpunkter på vad det handlar om. Ur juridisk synpunkt är det här jätteviktigt, vi kan inte begå olagliga handlingar. Vi kan inte agera försäljare av material, säger Backgård.

Han säger att regionen har för avsikt att söka ett samarbete med kommunerna.

– Konsulterna har påpekat att det kan vara kommunerna som begår en olaglig handling som köper från en enda leverantör. De skulle kanske upphandlat tjänsten. 

Han vill poängtera att det inte är frågan om att privatisera verksamheten.

Går det att göra om avtalet istället för att det upphör?

– Avtalet som man haft upphör för det är det konkurrensverket tittat på. Lagen kräver att kommuner och regionen gör en lika insats, och så är det inte idag. Avtalet måste upphöra, sedan får vi hitta nya samarbetsformer.

Beslut om samverkansavtalet tas under onsdagens regionstyrelsesammanträde. Ett förslag på samverkansmodell ska tas fram av regiondirektören och presenteras senast juni 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!