Kritik mot striktare tolkningar av LSS

Åsa Möller i Luleå kan inte laga mat som tar längre tid än 25 min. Det är följden av de allt hårdare tolkningarna som görs av lagen om stöd och service, LSS.

Kritisk. Thomas Tillberg är starkt kritisk till de striktare tolkningarna av LSS.

Kritisk. Thomas Tillberg är starkt kritisk till de striktare tolkningarna av LSS.

Foto: Reino Jillker

Luleå2017-12-01 18:45

Åsa Möller lider av en problematik som gör att hon inte kan hålla många moment i huvudet samtidigt. Hon kan laga makaroner och korv men inte göra en pizza. Hon berättar att hennes ledsagarservice drogs ner från 24 till 8 timmar förutom att boendestödet minskades från 1 timme till 25 minuter. Det fick till följd att hon fick problem med mathållningen.

Se Åsa Möller berätta i inslaget.

Det här är enligt Thomas Tillberg, som är ombudsman för Synskadades riksförbund i Luleå, en följd av de allt hårdare tolkningarna av LSS.

– Dels utifrån det regleringsbrev som regeringen skrev till Försäkringskassan där de skrev att de skulle dra ner på kostnaderna. Då tog Försäkringskassan fram gamla domar, bland annat från 2012 som de då började tolka på ett striktare sätt, säger Thomas Tillberg.

Domen handlar om vad som ska tolkas som grundläggande behov. Något som gjort attt egenvård inte längre räknas som grundläggande behov och därmed inte längre räknas in när Försäkringskassan gör sina bedömningar.

Den stora frågan är vem som ska stå för kostnaderna, Försäkringskassan eller kommunerna. Har en brukare ett grundläggande behov på men än 20 timmar så betalar Försäkringskassan, annars betalar kommunen.

De striktare tolkningar som blivit under se senaste åren innebär en fara enligt Thomas Tillberg.

– Den största faran är för de som inte kan bo kvar i eget boende utan måste flytta in på något institutionsboende eller gruppboende där det finns personal hela tiden, säger Thomas Tillberg.

För att få uppmärksamhet för försämringarna av LSS så hålls under lördagen en manifestation i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om