Rivning i Sunderbyn väcker frågor bland grannar

En rivning i Sunderbyn väcker frågor bland grannar. Varför rivs förskolebyggnaden? Och varför återvinns inte mer av materialet?

Rivningen av Lantmätarens förskola i Sunderbyn beräknas bli klar inom kort.

Rivningen av Lantmätarens förskola i Sunderbyn beräknas bli klar inom kort.

Foto: Frida Mörtsell

Luleå2024-05-31 09:00

Nyheten i korthet

  • Rivningen av en tom förskolebyggnad i Sunderbyn, Luleå, väcker frågor och kritik bland grannar.
  • En granne ifrågasätter varför mer material inte återvinns och varför byggnaden inte kunde ha sålts och omvandlats till något nytt.
  • Luleå kommun svarar att materialet har bedömts professionellt och att byggnaden bedömdes vara för kostsam att renovera. Det fanns heller inget intresse från kommunen att sälja fastigheten, då marken kan behövas för framtida projekt.

I april förra året beslutade Luleås stadsbyggnadsnämnd att riva Lantmätarens förskola i Sunderbyn. Beslutet togs mot bakgrund att fastigheten stått tom sedan 2020. 

Rivningen har pågått sedan en tid och kommer att slutföras under veckan som det nu ser ut, berättar John Sandström, kommunens projektledare. 

undefined
Rivning av förskolan på Lantmätarvägen i Sunderbyn pågår. Grannar frågar sig varför inte mer material återvinns.

Mikael Joki bor på samma gata som den gamla förskolan och är kritisk mot rivningen. 

– Att man river på det där sättet, trasar sönder helt och hållet. Microvågsugnar, köksinredning, det bara knosas sönder. Varför inte låta folk komma och hämta grejer? Många har det dåligt ställt, allt är dyrt.

John Sandström, projektledare i Luleå kommun, svarar att fastigheten och allt i den har bedömts professionellt innan rivningen.

– Vi har tagit hand om allt som är möjligt att återbruka. Det har nyttjats i egna verksamheter. Det övriga är bedömt som att det ger större kostnader att ta hand om. Jag kan förstå känslan, men vi jobbar aktivt med de här frågorna.

Att låta folk komma till platsen för att hämta saker när rivningen är igång ser han inte heller som möjligt. 

– Det får man absolut inte göra, det är hårda arbetsmiljöregler på rivningsområden.

undefined
Lantmätarens förskola är snart ett minne blott.

Mikael Joki i Sunderbyn frågar sig också om inte fastigheten hade kunnat säljas och få nytt liv.

– Den hade passat fint som fritidsgård åt ungdomarna, säger han.

En som håller med Mikael Joki är Hans Å Strandberg (M), ledamot i nämnden som tog beslutet om rivning – ett beslut som han inte ville stötta och reserverade sig mot. 

– Det hade varit bättre att sälja den till någon som kunde göra mindre bostäder av den. 

Ulrika Lundberg (V) röstade för att riva.

– Det framgick att det var stora investeringsbehov för att få den i dugligt bruk. Vare sig barn- och utbildningsförvaltningen eller kultur- och fritid hade något behov av att använda lokalen. 

undefined
Ulrika Lundberg (V), ordförande i nämnden när beslut om rivning togs. (Arkivbild)

Undersöktes intresset för att sälja fastigheten?

– Nej, det undersöktes inte då bedömningen gjordes att vi kan komma att behöva marken i framtiden med tanke på allt som är på gång i Luleå, antingen för att bygga själv eller för ett markbyte.  Däremot kommer vi att sälja fastigheten med Arealens förskola i Sunderbyn, säger Ulrika Lundberg (V).

– Vill man bygga något viktigt kan jag förstå att man vill behålla tomten. Bra att ha räcker inte som argument, säger Hans Å Strandberg (M).

När rivningen av Lantmätarens förskola är klar så ska marken fyllas igen med matjord och en ny gräsmatta ska få växa på platsen, tills vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!