Kritik mot Nato på Luleås gator

Kvinnor för fred vill ha mer diplomati och mindre upprustning kring Östersjön. De är starkt kritiska till Sveriges samarbete med Nato.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-03-13 19:13

Organisationen Kvinnor för fred lyfte upp Natofrågan till debatt genom en manifestation på Storgatan i Luleå och en paneldebatt på Lillan under lördagseftermiddagen. Ingela Mårtensson, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna, är engagerad i Kvinnor för fred. Hon är kritisk mot sitt gamla parti.

– Jag delar inte Liberalernas åsikt att gå med i Nato, säger Ingela Mårtensson som åkt upp till Luleå från Göteborg.

Värdlandsavtalet med Nato som riksdagen ska besluta om under våren har hon inte mycket till övers för.

– Det är en skandal hur man har hanterat det här med värdlandsavtalet. Vad innebär det till exempel att vi ska kunna ha ett Natohögkvarter här i krig? Vi bidrar till ökade spänningar runt Östersjön. Man måste fortsätta med diplomati och inte fortsätta trappa upp. Det skadar Sveriges säkerhet. Det går inte att vi förintar varandra, säger Mårtensson.

I paneldebatten fanns Gällivarebördige Stig Henriksson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och ledamot i försvarsutskottet, Carl-Fredrik Edström, flygchef för F 21 och Thomas Olofsson, kommunpolitiker i Luleå (L).

Vänsterpartiet är emot värdlandsavtalet.

– Det finns ingen analys som kan visa på vilket sätt det här förbättrar vår säkerhet. Jag tror i grunden att vi blir en Natobas, säger Henriksson.

– I avtalet står det att samarbetet mellan Sverige och Nato ligger på Natos doktrin. Då måste man titta äger doktrinen säger, och den säger att Nato är en kärnvapenallians, säger han.

Thomas Olofsson menade att det är Sverige som sätter reglerna kring samarbetet och attackerade att Natomotståndarna försökte skrämmas. Ett samarbete sker på inbjudan av regeringen, framhöll han.

– Ni bygger upp scenarios, det är en del av er propaganda. Det är vi i Sverige som sätter reglerna. Ni skruvar upp en stämning och skrämmer upp folk.

Stig Henriksson höll inte med.

– Jag tycker inte att Kvinnor för fred skrämmer upp någon. Det är bra att någon försöker få till en debatt och tar upp det här. Det är väldigt allvarligt att vi inte har en öppen diskussion om det här.

Att Nato skulle kunna stationera kärnvapen i Sverige är en myt, har försvarsminister Peter Hultqvist (S) besvarat i en intervju med DN i januari 2016.

– Det finns ingenting i avtalet som tvingar oss till det, säger han.

Hultqvist säger i samma intervju att Sverige inte kan tvingas till att stationera Natotrupper på svensk mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om