En direkt konsekvens av personalbristen är att två av de fyra avdelningarna i det nya psykiatrihuset vid Sunderby sjukhus är stängda.
– Vi behöver mer personal för att kunna öppna avdelningarna, säger Krister Berglund, chef för division psykiatri på Region Norrbotten.
Det var i november–december förra året som Arbetsmiljöverket gjorde inspektioner på psykiatrin avdelning 30 A och jourmottagningen vid Sunderby sjukhus, samt den psykiatriska vårdavdelningen vid Gällivare sjukhus. Tillsynen var en del av Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn hos kommuner och regioner.
Många av problemen är kopplande till bristen på personal.
Arbetsmiljöverket kunde konstatera att det råder en stor obalans mellan arbetskraven och de resurser man har vid vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus.
Vid inspektionen framkom att arbetstagarna vid avdelningarna riskerar att drabbas av ohälsa på grund av en för hög arbetsbelastning. Det var svårt att få tillräcklig med sjuksköterskor till den bemanning man har, även om man tog in personal från bemanningsföretag. Detta gjorde att ordinarie sjuksköterskor fick arbeta övertid för att täcka upp för varandra. Det ledde även då till en hög frånvaro bland sjuksköterskor och skötare och även en hög långtidsfrånvaro.
Det framkom även att enhetschefen deltar i det direkta vårdarbetet vid personalbrist. Det ledde i sin tur till att ledningsarbetet på avdelningarna blev lidande.
Arbetsmiljöverket kräver nu att regionen tillför personal som är anpassade till arbetsmängden på avdelningarna, eller att man minskar kraven och arbetsmängden så de är anpassade till den personal som finns på avdelningen.
– Det är ett mycket ansträngt personalläge i hela regionen och den fråga vi jobbar mest med nu. Vi försöker på alla sätt locka hit mer personal. Vi jobbar också med arbetsmiljökartläggning för att identifiera var problemen finns och hitta lösningar, säger Krister Berglund.
Då det gäller psykiatrin vid Gällivare sjukhus är det även där stor brist på personal. Samtidigt var hälften att patientsängarna gamla och personalen tvingades till tunga lyft. Det saknades även hjälpmedel som glidlakan och glidmattor.
– Vi har inte identifierat alla brister än men det kommer att bli förändringar i verksamheten, säger Krister Berglund.
Arbetsmiljöverket vill ha svar senast den 15 december om vad psykiatrin ska göra åt bristerna.