Kritik, beröm och omöjliga uppdrag

Hård kritik från landsbygden.
Men beröm för satsningar på sociala företag och mot ungdomsarbetslöshet.
Så ser det ut när NSD granskat tio vallöften som Socialdemokraterna i Luleå gav inför förra valet.

Kim Martinell hade sommarjobb på äldreboende i Luleå men söker arbete sedan två månader tillbaka. Hon är nöjd med den hjälp hon får men efterlyser ännu fler praktikplatser som är vikta åt ungdomar.

Kim Martinell hade sommarjobb på äldreboende i Luleå men söker arbete sedan två månader tillbaka. Hon är nöjd med den hjälp hon får men efterlyser ännu fler praktikplatser som är vikta åt ungdomar.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2013-09-21 07:30

Svekdebatten om heltiderna och de delade turerna har förföljt S under den här mandatperioden. NSD skrev om kritiken så sent som i tisdags.

Men det fanns andra vallöften också.

Kommunen lovade bland annat att stärka det sociala företagandet, och det har man lyckats med.

– Det är faktiskt så att Luleå kommun används som en förebild i Sverige, säger Roine Karlsson, vd för Coompanion Norrbotten, en rådgivande förening med fronten mot sociala företag.

Får beröm

Kommunen får även beröm för sin insats mot ungdomsarbetslösheten. För drygt 1,5 år sedan startade man projektet Våga, där man samarbetar med näringslivet och bland annat skapat praktikplatser åt unga.

– Vi har ett mycket bra samarbete med kommunen. Det underlättar helt klart för oss, säger Arne Björkman, sektionschef vid arbetsförmedlingen.

Kim Martinell, 19, arbetssökande sedan två månader tillbaka, upplever att hon fått bra hjälp men efterlyser ännu fler praktikplatser.

– Kommunen får gärna göra ännu mer när det gäller att fixa fler praktikplatser. Det är bästa sättet för unga att dels få in en fot på något företag och visa vad man kan, och dels få chansen att prova på olika jobb. Det är jättevärdefullt, säger Kim Martinell.

– Vi har gjort en del men det är inte något lätt arbete. Ungdomsarbetslösheten är fortfarande för hög i Luleå och vi behöver jobba på fler fronter, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Nya cykelbanor

Kommunen har även kommit en bra bit på vägen att uppfylla löften om nya cykelbanor och bättre äldreomsorg (se genomgång i separat ruta).

Men när det gäller löftet om stöttning av företagare på landsbygden är kritiken hård.

– Småföretagarna är väldigt beroende av bra service, logistik, kommunikationer, att det finns affärer och skolor...men befinner man sig utanför stadsplanelagt område händer det ingenting och det finns ingen förståelse hos ledande politiker för att satsningar utanför staden kan betala sig, säger Råneåbon Erland Nilsson, vice ordförande i Landsbygdspartiet.

Han vill exempelvis se kommunen gå in som borgen till en företagare som vill bygga en maskinhall, eller att kommunen i sina matupphandlingar gynnar det närproducerade.

– Man talar mycket om besöksnäringen. Men hur ska vi kunna ha attraktiva landskap i älvdalarna när det inte finns aktiva bönder? Det är bara prat, säger Nilsson.

Självkritisk Stålnacke

Stålnacke är självkritisk.

– Det finns mycket att utveckla i arbetet mot landsbygden och det har vi också tydligt lyft i vårt visionsarbete.

Av tio vallöften har hittills tre infriats helt, två inte alls och fem delvis.

– Min känsla är att vi skött oss bra. Vissa uppdrag är omöjliga att utföra på en mandatperiod, exempelvis att lösa äldreomsorgen på alla bostadsområden eller att hinna med bredbandsutbyggnaden, säger Yvonne Stålnacke.

FAKTA Tio vallöften 2010

NSD grävde fram valdokumentet som Socialdemokraterna tog fram inför valet 2010. Här slår partiet på 15 A4-sidor fast vilka satsningar och prioriteringar det vill genomföra. Ur detta och ur valdebatten lyfte vi ur tio löften som vi tittade närmare på.

Hur har det gått för S, med ett år kvar av mandatperioden?

Här är facit.

1) Stötta turismföretagare.

Så skrev S i valdokumentet: "...bland annat genom ett aktivt arbete med de som vill starta eller utveckla sitt företag".

Så har det blivit: För ett drygt halvår sedan startades Visit Luleå, men verksamheten är färsk och har inte hunnit slå igenom fullt ut ännu. Varken bu eller bä, enligt ett flertal företagare inom besöksnäringen som NSD varit i kontakt med. Lång väntetid på bygglov med planerade satsningar som fått skjutas på framtiden är en minusfaktor.

Uppfyllt: DELVIS.

2) Rätt till heltid, bort med delade turer.

Så skrev S i valdokumentet: "För oss socialdemokrater är det av högsta vikt att alla ska få möjlighet att arbeta heltid...". I valrörelsen lovade sedan S att de delade turerna skulle bort.

Så har det blivit: Rätt till heltid har införts men problemet med delade turer för de anställda, merparten kvinnor, inom den kommunala omsorgen har i stället eskalerat, enligt Kommunal.

Uppfyllt: NEJ.

3) Stötta arbetslösa ungdomar.

Så skrev S i valdokumentet: "...utveckla ett konkret samarbete med lokala företag för att kunna möta det faktum att väldigt många ungdomar inte kan hitta ett feriejobb eller en praktikplats på egen hand".

Så har det blivit: Kommunen har ett antal olika projekt igång. Ett av dem är Våga, som har fokus på näringslivskontakter, och där man aktivt arbetar med att bland annat skapa praktikplatser. Den har också gjort enskilda satsningar på exempelvis feriejobb inom it- och samhällssektorn.

Uppfyllt: JA.

4) Satsa på socialt företagande.

Så skrev S i valdokumentet: "Vi vill utarbeta ett kommunalt program för att stärka det sociala företagandet i Luleå".

Så har det blivit: Kommunen har ett nära samarbete med Coompanion Norrbotten, ur vilket en handlingsplan antagits. Dessutom har ett par sociala företag redan startats.

Uppfyllt: JA.

5) Jämställda bolagsstyrelser i kommunen.

Så skrev S i valdokumentet: "Lika många kvinnor som män ska inneha ordförandeposter".

Så har det blivit: Av kommunens nio stora hel- eller delägda bolag har fem kvinnliga ordföranden.

Uppfyllt: JA.

6) Satsning på äldreomsorgen.

Så skrev S i valdokumentet: "Det ska finnas bostäder med god tillgängliget i varje bostadsområde och en tydlig strategi för att nå målet ska tas fram".

Så har det blivit: Stadsbyggnadskontoret har tagit fram planen "Trygga boenden för äldre", som bland annat handlar om att tillgängliggöra bostäder på bottenplan och skapa trygghetsbostäder på bostadsområden. På Örnäset har arbetet inletts. På Bergviken har man byggt ett vård- och omsorgsboende med 72 platser och äldreboendet Rödkallen byggs nu om till trygghetsboende.

Uppfyllt: DELVIS.

7) Snabbare uppkopplingar.

Så skrev S i valdokumentet: "Vi ska bland annat med Lunet verka för att Luleå är i framkant gällande satsning på infrastruktur som rör kommunikation mellan människor".

Så har det blivit: Lunets verksamhet har växt enormt de senaste åren. Enligt vd Tomas Sundström har man anslutit 2000 villor till fibernätet. Dock släpar utvecklingen efter på landsbygden.

Uppfyllt: DELVIS.

8) Bättre och tryggare för cyklister.

Så skrev S i valdokumentet: "Ytterligare cykelbanor ska byggas och framkomligheten vid olika trafiklösningar ska förbättras. Vi vill också göra det möjligt att ta med sig cykeln när man nyttjar lokaltrafiken".

Så har det blivit: Cykelbanor har byggts exempelvis efter Lövskärsvägen, Mjölkuddsvägen och mellan Klintbacken och Skutviken. Ännu fler satsningar är på gång. "Men ännu återstår en del innan vi kan säga check på det löftet", säger Lenita Ericsson, ordförande i tekniska nämnden. Cykel får ej taS med på bussen.

Uppfyllt: DELVIS.

9) Satsning på alternativt bränsle.

Så skrev S i valdokumentet: "Luleå kommun ska påbörja biogasproduktion för fordonsdrift".

Så har det blivit: Anläggningen vid Uddebo har sinkats i omgångar av överklagningar. Enligt Bengt Jonsson, högste chef vid tekniska förvaltningen, är målet nu att produktionen ska vara igång i augusti 2014.

Uppfyllt: NEJ.

10) Utveckla landsbygd och skärgård.

Så skrev S i valdokumentet: "Företagande på landsbygd och i skärgård ska stimuleras. Det ska byggas fler turiststugor i skärgården och turbåtstrafiken ska öka".

Så har det blivit: Skärgården har prioriterats, kommunen har byggt stugor och båttrafiken har ökat. Men i byarna är missnöjet utbrett med uteblivna satsningar på underhåll, service och kommunikationer som i sin tur påverkar småföretagarnas möjligheter.

Uppfyllt: DELVIS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om