Svekdebatten om heltiderna och de delade turerna har förföljt S under den här mandatperioden. NSD skrev om kritiken så sent som i tisdags.
Men det fanns andra vallöften också.
Kommunen lovade bland annat att stärka det sociala företagandet, och det har man lyckats med.
– Det är faktiskt så att Luleå kommun används som en förebild i Sverige, säger Roine Karlsson, vd för Coompanion Norrbotten, en rådgivande förening med fronten mot sociala företag.
Får beröm
Kommunen får även beröm för sin insats mot ungdomsarbetslösheten. För drygt 1,5 år sedan startade man projektet Våga, där man samarbetar med näringslivet och bland annat skapat praktikplatser åt unga.
– Vi har ett mycket bra samarbete med kommunen. Det underlättar helt klart för oss, säger Arne Björkman, sektionschef vid arbetsförmedlingen.
Kim Martinell, 19, arbetssökande sedan två månader tillbaka, upplever att hon fått bra hjälp men efterlyser ännu fler praktikplatser.
– Kommunen får gärna göra ännu mer när det gäller att fixa fler praktikplatser. Det är bästa sättet för unga att dels få in en fot på något företag och visa vad man kan, och dels få chansen att prova på olika jobb. Det är jättevärdefullt, säger Kim Martinell.
– Vi har gjort en del men det är inte något lätt arbete. Ungdomsarbetslösheten är fortfarande för hög i Luleå och vi behöver jobba på fler fronter, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
Nya cykelbanor
Kommunen har även kommit en bra bit på vägen att uppfylla löften om nya cykelbanor och bättre äldreomsorg (se genomgång i separat ruta).
Men när det gäller löftet om stöttning av företagare på landsbygden är kritiken hård.
– Småföretagarna är väldigt beroende av bra service, logistik, kommunikationer, att det finns affärer och skolor...men befinner man sig utanför stadsplanelagt område händer det ingenting och det finns ingen förståelse hos ledande politiker för att satsningar utanför staden kan betala sig, säger Råneåbon Erland Nilsson, vice ordförande i Landsbygdspartiet.
Han vill exempelvis se kommunen gå in som borgen till en företagare som vill bygga en maskinhall, eller att kommunen i sina matupphandlingar gynnar det närproducerade.
– Man talar mycket om besöksnäringen. Men hur ska vi kunna ha attraktiva landskap i älvdalarna när det inte finns aktiva bönder? Det är bara prat, säger Nilsson.
Självkritisk Stålnacke
Stålnacke är självkritisk.
– Det finns mycket att utveckla i arbetet mot landsbygden och det har vi också tydligt lyft i vårt visionsarbete.
Av tio vallöften har hittills tre infriats helt, två inte alls och fem delvis.
– Min känsla är att vi skött oss bra. Vissa uppdrag är omöjliga att utföra på en mandatperiod, exempelvis att lösa äldreomsorgen på alla bostadsområden eller att hinna med bredbandsutbyggnaden, säger Yvonne Stålnacke.