Kristen konst ställdes ut på Kronan
På Kronans grönområde står traditionellt landskapsmåleri sida vid sida med skulpturer och experimentell bildkonst. Konst i det gröna fyller 30 år.
Jungfru Marias blick måste alltid se en aning förbi Jesusbarnet.
Foto: Fredric Lundqvist
- Jag målar på katolska kyrkan i Luleå, under överinseende av broder Olof Åsblom där.
Kurser i ikonmåleri hålls flera gånger i veckan och på olika nivåer. Eleverna sitter tyst, insjunkna i sig själva och i sin konst.
- Jag målar ingenting hemma. Jag vill ha hela paketet med stämningen i kyrkan, doften av stearinljusen och gemenskapen, säger Kristina Nilsson.
Hon är troende, men inte katolik. Det hindrar inte att en del av hennes tavlor är välsignade.
- Välsignade ikoner får man inte sälja. Däremot är det okej att ge bort dem som gåvor.
Till utställningen har Kristina Nilsson fått låna in en del verk som hon gett bort. För henne kan ikonmåleriet vara ett sätt att reflektera över sin relation till andra människor.
- Man får fundera på om en viss person skulle uppskatta att få en ikon och vad som då skulle passa just den personen.
Ikonmåleriet kräver ett visst tålamod. Regelverket är strikt och bygger på en lång tradition. Jungfru Maria, som är det vanligaste nybörjarmotivet, får aldrig titta direkt på Jesusbarnet. Näsorna ska se ut på ett visst sätt, händernas position ger tavlan olika betydelser och även färgerna.
- Det blir ändå kreativt och man sätter dit sitt eget bomärke.
Det finns två stora traditioner. Dels den grekisk-ortodoxa, som Kristina Nilssons verk tillhör, och dels den rysk-ortodoxa, som är något dovare i färgerna.
- Jag ville ha något kreativt, meditativt och som man gör i grupp. Att ikonmåleriet sedan har en kristen anknytning är bara ett plus för mig. Den som söker skall finna, säger Kristina Nilsson.
Över 80 utställare var med i årets upplaga av Konst i det gröna, som årligen drar cirka 4 000 besökare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!