NSD har försökt få fram exakta siffror på hur många vikarier som saknas, men kommunerna rekryterar för fullt och läget är svårt att överblicka.
– Situationen varierar från dåligt till sämre. Vår bedömning är att kommunerna saknar minst 25 procent av bemanningen, säger Sofie Altenburg, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.
Följden blir att man går ned i personalstyrka – i vissa fall väldigt drastiskt.
– När det gäller hemsjukvården vet jag att många kommuner kommer att gå på halv personal trots att behovet är lika året runt. I Luleå exempelvis har man många patienter och där lär det bli problem, säger Sofie Altenburg.
En annan följd är att kommunerna tummar på kompetensen.
– Man ersätter sköterskor med personal som har mindre medicinsk kompetens eller helt saknar den. Jag vet ett fall i Arvidsjaur förra sommaren där en patient fick insulin utan att ha ätit, och var mycket nära att drabbas av koma. Det berodde på att personalen inte hade medicinsk kunskap, säger Sofie Altenburg.
Vissa kommuner använder sig av vård- och omsorgscollege, som är en samverkan med gymnasieutbildningar och vuxenutbildningen, för att rekrytera.
Som vanligt tvingas kommunerna lita på att personal ställer upp och jobbar extraskift, flyttar ledigheter och tar semester på mindre attraktiva veckor mot extra ersättning. Pensionerade sköterskor som kliver in och jobbar på sommaren är en annan räddningsplanka.
Situationen har försvårats ytterligare för kommunerna sedan de tog över hemsjukvården från landstinget.
– Den personalen är ofta väldigt specialiserad och svår att ersätta. I Överkalix exempelvis tänker kommunen lägga över all hemsjukvård på boendena.
Susanne Andersson är distriktssköterska i Luleå och kom över från landstinget i fjol.
– Det var mycket som var nytt och folk gick på knäna rejält förra sommaren. Vi har en tung arbetsbelastning och läget är nog ansträngt som det är i vanliga fall. Man orkar nästan inte tänka på att vi ska bli ännu färre till sommaren, det är snudd på orimligt. Det drabbar alla, även patienterna. Det är viktigt att arbetet får ta den tid som krävs, säger hon.
Facket är mycket kritiskt till situationen som tornar upp sig.
– Kommunerna måste jobba hårdare med att lösa det här, säger Sofie Altenburg.