Eleverna på Praktiska gymnasiet i Luleå slår larm

Kris på transportprogrammet på Praktiska gymnasiet i Luleå – det är bilden elever och tidigare anställda rapporterar om. En bild som vi granskar i en artikelserie i flera delar. "Jag tycker synd om dem som har börjat på transportprogrammet", säger en tidigare elev.

Praktiska gymnasiet i Luleå.

Praktiska gymnasiet i Luleå.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-11-04 06:00

En stor del av kritiken som finns på transportprogrammet är att eleverna anser att det är oorganiserat och att de genom den dåliga planeringen inte ges rätt förutsättningar för att klara sin utbildning.

– Får man inte den hjälp man behöver har man inget driv och då kommer man inte framåt. Jämför man det vi lärt oss, med elever på andra skolor, så ligger de mycket längre fram än vi gör, säger en av eleverna på programmet.

De nuvarande eleverna i årskurs tre har alla blivit klara med B-körkort men ingen av dem har tagit några av de andra behörigheterna, så som truck och C- och CE-körkort som också erbjuds på Praktiska gymnasiet.

– Jag har gått här i tre år och har inte hunnit få lastbilskort än. Lärarna befinner sig inte där de ska vara. De finns i klassrummet i 15 minuter på morgonen och sen är de inte där, säger en elev.

Eleven menar att det måste vara svårt för läraren att förstå om eleven avviker från undervisningen.

– I början var man i klassrummet hela tiden, men när jag inte fick hjälp såg jag ingen anledning att vara kvar när läraren inte var i lektionssalen.

Eleven har trots frånvaro inte fått den inrapporterad till CSN och därför kunnat behålla sitt studiestöd – något som även andra elever vittnar om.

I de vittnesmål som eleverna lämnar till oss är det flera som bara kört lastbil vid ett eller två tillfällen, trots att de om fem månader ska ha avslutat sin utbildning.

En elev som totalt har kört vid fyra tillfällen under sina snart 2,5 år på skolan menar att denne inte ser det som möjligt att de ska lyckas ta behörighet för C- och CE-körkort samtidigt som de pluggar till yrkeskompetensbeviset, YKB.

En del av eleverna som sökt programmet säger att de gjort det för att programmet marknadsfört sig som ett lärlingsprogram. Enligt en väl informerad källa har Praktiska gymnasiets marknadsfört sig att de ska ha 50 procent praktik och 50 procent skolundervisning.

Nu står det på gymnasiekoncernens hemsida : "Du har minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) under din utbildning".

Enligt eleverna har de fått ta ett stort ansvar att ordna APL-plats själv. De berättar att flera haft svårt att hitta praktikplats och vissa har tvingats avsluta praktiken tidigare. Några vi har pratat med uppger att de haft praktik mellan åtta och nio veckor.

Även föregående elever uttrycker att det fanns problem redan under deras tid på transportutbildningen.

Emil Bergström Enbuske och Viktoria Strömgren, som gick ut i våras, säger att de inte fått tillgång till det läromedel som krävs för att klara utbildningen. I början av tvåan hade de inte böcker överhuvudtaget, berättar Strömgren.

– Varken om yrkeskompetensbevis, lastbil eller personbil. Vi fick något arbetshäfte någon gång och körkortsböckerna fick vi väl tre månader innan vi slutade.

De säger också att omsättningen på lärare har varit hög – på två år bytte de lärare fem gånger. Flera av dessa ska enligt dem ha saknat pedagogisk utbildning.

– Man har känt sig stressad. För man vill ju ha körkorten, men de har bara sagt att man ska plugga på elevcentralen, det är en app i telefonen. Och proven på Trafikverket och elevcentralen är inte lika, säger Bergström Enbuske.

Utöver det menar de att de varken fått rätt antal kör- eller teoritimmar som krävs för att de ska få avlägga provet för YKB. För detta krävs att eleven haft 280 timmar lärarledd undervisning samt minst 20 timmars YKB-körning.

– De måste skicka in tiderna vi har kört till Trafikverket för att vi ska få göra proven. Och det måste de ha fifflat med för vi har inte kört så mycket, säger Strömgren.

– Vi började med YKB:n i tvåan men då slutade lärararen och då fick vi börja om igen, då hade vi kanske suttit med läraren 102 timmar, säger Bergström Enbuske.

Trots bristerna har båda lyckats avsluta utbildningen med nästan fullständigt betyg, YKB och körkort för person- och lastbil, men de saknar fortfarande CE-kortet för lastbil med tungt släp.

Enligt dem har skolan lovat att de skulle få ta CE-kortet efter avslutad utbildning och att skolan skulle höra av sig när det var dags – vilket de inte gjorde, säger de.

Fotnot: Vi har pratat med ett flertal av de nuvarande eleverna på programmet, samtliga vill vara anonyma på grund av rädsla att straffas.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!