Krisen är akut

Läkarfacket slår larm om den dåliga arbetsmiljön inom vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus.- Det är en psykisk ansträngning att jobba där, säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening. Samtidigt slutar psykiatrins verksamhetschef Veronica Olmenius.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-05-03 09:50

Läkarfacket varnar nu för att läkare under utbildning, så kallade AT-läkare, har en alldeles för tung arbetsbelastning och får ta ett för stort ansvar. Följden kan bli att patientsäkerheten hotas.
Handledning saknas
De unga läkarna riskerar dessutom att dra på sig varningar och bli anklagade för att göra ett dåligt jobb på grund av det, menar Svartholm.
- Problemet är att de begraver sina misstag när de inte får handledning och inte har äldre kollegor att rådfråga. De känner sig otillräckliga och går hem med en klump i magen, säger Robert Svartholm, som i egenskap av skyddsombud har gjort en skrivelse till Arbetsmiljöverket där han påtalar bristerna.
"AT-läkarna saknar stöd"
Den avgående verksamhetschefen på vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus, Veronica Olmenius, vill först inte svara på kritiken.
- Jag är inte längre verksamhetschef. Jag kommer att flytta från Norrbotten och håller på att lämna över till Pia Byström, säger Veronica Olmenius, som har basat över kliniken sedan januari 2009.
Men hon ändrar sig sedan och medger att det finns brister.
- AT-läkarna saknar stöd. Det är den vardagliga handledningen som kommer till korta. Det finns inte så många som kan svara på deras frågor här och nu, säger Veronica Olmenius.
Den här veckan ska ledningen för psykiatrin ha ett möte med AT-läkarna och höra deras synpunkter.
Vuxenpsykiatrin har under flera års tid, från och till, dragits med arbetsmiljöproblem. Senast 2008 sade fem ST-läkare upp sig i protest mot låg lön och hög arbetsbelastning.
- Det har varit problem länge på psykiatrin. När vi klagar så brukar vi få svaret att det blir bättre senare. Men man lyckas inte rekrytera och behålla läkare, det är anmärkningsvärt när inte läkare står ut att vara kvar, säger Robert Svartholm.
Han har varit skyddsombud i sex år och under dessa har AT-läkare slagit larm om dålig arbetsmiljö minst tre gånger.
Han påpekar att kliniken har hög personalomsättning.
- Det är skadligt, det blir ingen kontinuitet.
För få specialister
Enligt Veronica Olmenius är det fortfarande för få specialister inom psykiatrin på Sunderby sjukhus.
- Vi har betydligt färre överläkare än vi skulle önska. Så är det. Men det saknas generellt 300 psykiatriker över hela Sverige. Det är en djävulsk brist. Och det är ju inte hit de springer först. Det långsiktiga målet är att säkerställa att vi rekryterar ST-läkare som trivs och stannar.
Har ni blivit bättre på att få er personal att stanna och trivas?
- Vi har de som stannar och vi har de som går. Det är både och, säger Veronica Olmenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om