Krisåret blev ett guldår

Det började som ett krisår och slutade nästan som ett guldår. I boksluten för 2009 redovisar 13 av 14 kommuner överskott, en del av dem är avsevärda.- Nu kan vi bygga äldreboenden och trygghetsboenden, säger kommunalrådet Tommy Nyström (S).

Foto: Magnus Pehrsson

LULEÅ2010-02-15 06:00
Han leder Gällivare kommun, den som per invånare kommer att redovisa det allra största överskottet.
Om de 42,4 miljoner kronorna i överskott delas på de 18 700 invånarna innebär det nästan 2 300 kronor per person.
Är det dags för återbäring i form av en skattesänkning?
- Nej vi har visserligen bra med pengar nu år 2010, men 2011 och 2012 ser betydligt mörkare ut, säger Tommy Nyström.
42 miljoner över
Han är dock glad över de 42 miljoner som är över efter förra året och möjligheter att satsa på det som behöver investeringar.
- Det här känns väldigt bra. Nu kan vi investera i nya äldreboende och trygghetsboende. Gunillahem i Malmberget stängs 2014 och Lövberga är också i riskzonen. Så vi måste vi bygga nytt.
Kommunens årliga investeringsram brukar ligga på 30-40 miljoner kronor och används hela överskottet till investeringar innebär det mera än en fördubbling.
Tommy Nyström förklarar det stora överskottet med den dystra början på 2009 där prognoser
om stort underskott ledde till
hårda sparkrav.
Duktiga sparare
- Nämnderna har varit duktiga på att spara. Nu får vi se om vi kan släppa tillbaka lite pengar.
Men först gäller det att investera när det finns pengar.
- På måndag (läs: idag) kommer det första beslutet om trygghetsboende för äldre, säger Tommy Nyström.
Gällivares beskrivning av vägen till ett överskott överensstämmer med de 13 andra kommunernas. När NSD ringer runt till ekonomicheferna är beskrivningen tämligen lika:
Underskott i Arvidsjaur
Året 2009 började som ett dystert sparår, som fortsatte med extra tillskott i bidragsform, återbäring på avgifter, nedsättning av arbetsgivaravgifter, konjunkturvändning och slutade med oväntad goda kommunkassor.
Största överskottet i pengar ser Luleå ut att redovisa, 118 miljoner kronor i den kommunala verksamheten. De kommunala bolagens samlade resultat är 120 miljoner kronor.
Det placerar Luleå på andra plats i den relativa överskottsligan. Tredjeplatsen har Arjeplog, där det är betydligt färre kommuninvånare att dela på de 5 miljoner som överskottet väntas bli.
Grannen Arvidsjaur har det betydligt kämpigare.Det är den enda kommunen som kommer att redovisa ett underskott guldåret 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om