Kris i blodbanken

Tio påsar blod av den vanligaste blodgruppen. Det var vad som fanns kvar i förrådet på Sunderby sjukhus på tisdagsmorgonen.
Då skickade blodcentralen ut ett nöd-sms till blodgivarna.
- Det gör vi bara när det är riktig brist i någon grupp, säger Lilian Falk, landstinget.

Detta sms gick ut till flera blodgivare under tisdagen. Lagret av blodgruppen A+ är näst intill slut i länets blodcentral på Sunderby sjukhus.

Detta sms gick ut till flera blodgivare under tisdagen. Lagret av blodgruppen A+ är näst intill slut i länets blodcentral på Sunderby sjukhus.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-10-26 06:00

Luleåbon Anton Andersson brukar ge blod en gång i kvartalet. Men i tisdags fick han en vädjan att rycka in extra till blodcentralen. Orsaken var akut brist på blod i gruppen A+, den vanligaste blodgruppen. Endast tio påsar, med 300 milliliter i varje, fanns på morgonen kvar i länets stora blodförråd på Sunderby sjukhus.

- Vi har skickat ut akuta sms till givare med specifika blodgrupper under dagen, säger Lilian Falk, kvalitetssamordnare vid blodtappningsverksamheten i Boden Luleå.

- Vi måste försöka fylla upp banken så snabbt som möjligt. Vi kan ju inte stå utan.

Stor åtgång
Under hela hösten har åtgången på blodet i gruppen var mycket stor och förrådet är på väg att sina. Att man tar till sådana metoder som nöd-sms är ovanliga och det är inte en metod som ska användas för ofta enligt Lilian Falk.

- Det här sms:et kan vi skicka i specifika situationer. Det gör vi bara när det är verkligt akut. Men vi vill inte förbruka förtroendet i onödan.

Responsen från blodgivarna i Luleå var bra under tisdagen. Många tog sig extra tid för att åka in och lämna blod.

- Jag jobbar eftermiddag så det passade bra. Jag bestämde mig direkt när jag såg sms:et, säger Anton Andersson som givit blod sedan tio år tillbaka.

"Känns bra"
För att förrådet ska vara fyllt till ett minimum ska det innehålla 250 påsar, men då i alla blodgrupper. Det tappade blodet delas upp i plasma och erytrocyter, röda blodkroppar. Plasman kan frysas in och sparas i tre år, men erytrocyterna håller bara i sex veckor och måste ständigt förnyas.

- Det känns bra. Det är en insats, säger Anton Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!