Kriminalsökhund till Norrbotten

Schäfern Puck, två år, har fått ett nytt jobb. Han är länets förste kriminalsökhund.- Det känns mycket bra att vi får den här kompetensen i Norrbotten, säger Pucks husse, polismannen Kalle Alatalo.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2009-05-06 20:51
Polismyndigheten i Norrbotten har länge haft önskemålet om att ha en eller flera kriminalsökhundar. Frågan aktualiserades ytterligare under sökandet av Carolin Stenvall under hösten 2008. Samtliga 15 polishundar från länet befann sig med jämna mellanrum i Gällivaretrakten för att delta i sökandet, trots det transporterades hundar från Stockholm, så kallade kriminalsökhundar, till Gällivare.
- Visst kan det även bli så att vi även i framtiden måste ta hjälp utifrån men nu har vi en egen kriminalsökhund och det ser vi som en stor fördel, säger både Christer Österstedt och Kalle Alatalo.
Det finns bara tio stycken fullt utbildade kriminalsökhundar, tidigare kallade för likhundar i Sverige.
Puck, två år från Luleå och några polishundar till håller på att utbilda sig för att fylla på den här eftertraktade skara specialhundar.
Polisman och husse Kalle Alatalo och chefen för länets polishundar Christer Österstedt har tillbringat två veckor i Stockholm för att påbörja utbildningen av helsvarte schäferhannen Puck.
Redan anställd
- Puck är redan tjänstehund men han är en av få polishundar i länet som vi inte har lagt på narkotikasök, det är, förutom att Puck är en bra hund, en av anledningarna till att just han var lämplig för den här utbildningen, säger Christer Österstedt.
Under första delen av utbildningen har Puck lärt sig söka på blod, liklukt och sperma. Puck reagerade bra på utbildningen och nu slipar han ytterligare på dessa tre detaljer på hemmaplan.
- Om några veckor kommer trion att åter att åka till Stockholm för vidareutbildning. Då kommer Puck att få lära sig vattensök, säger Christer Österstedt.
Lukt i vattnet
I praktiken består vattensöket av att spåra döda människor som drunk-nat eller av någon anledning avlidit och hamnat i vattnet. Just vattensök är den svåra biten i utbildningen men både Österstedt och Kalle Alatalo är övertygad om att Puck kommer att klara även den uppgiften.
- Det är egentligen inte så komplicerat. Personer som legat i vatten avger lukt.
- Det svåra är att när hunden markerar kunna räkna ut exakt var kroppen ligger. Det han variera mycket på grund av vindar och strömmar i vattnet
Hundars luktsinne har dock chockerat mänskligheten vid ett flertal tillfällen. Det finns bland annat att en kriminalsökhund som har kunnat markera så liten mängd kroppsvätska, att det var omöjligt att ta DNA på.
Hittade kropp på 28 meters djup
Det finns flera exempel på var en utbildad kriminalsökhund klarar av. Vid ett tillfälle så har den här sortens utbildade hundar lyckats markera var en död person låg som hade trillat i vattnet två år tidigare. Kroppen befann sig då på 28 meters djup, delvis begravd i bottenslam.
Kalle Alatalo gav NSD en lektion i hur Puck arbetar. Christer Österstedt hade placerat ut två droppar blod i en stor lagerlokal som ligger i utkanten av Luleå.
Puck var så ivrig att börja arbeta att han skakade i hela kroppen när hussen plockade fram och drog på den speciella sökutrustningen, en flytväst. Här är en kille som verkligen älskar sitt jobb.
Efter några sekunder hittade Puck första blodsdroppen. När han hittade blodet lade han sig ner och skällde tills Kalla Alatalo gav honom godkänt med lite hundgodis. Den andra blodsdroppen tog lite längre att hitta, säkert en och en halv minut!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om