Med tisdagens tidning tog NSD ännu ett steg in i krigsretorikens värld. Första sidan och över fem spalter inne i tidningen talas om vad som bör göras om kriget kommer. Allt emanerar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps senaste broschyr. MSB har i flera sammanhang betonat att broschyren handlar om kriser och om alla faror som kan tänkas dyka upp; naturkatastrofer som översvämningar, orkaner, torka eller terrorangrepp. Men i medierna har farorna, precis som i NSD, förvandlats till en del i den pågående kampanjen för att förstärka det militära försvaret.
Hur allvarligt är läget, är i dag den vanligaste frågan bland journalisterna. Och som man frågar får man svar.
Förra veckans återinvigning av P18 på Gotland blev till ett jippo; kungen i stram honnör tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven. Hultqvist just hemkommen från Washington där han fått löfte av sin amerikanska kollega att USA har högsta beredskap för att ingripa om ryssen skulle anfalla Gotland.
Och som ett brev på posten fick jag häromdagen ett utskick från Upplevelseklubben Pennan och Svärdet, som marknadsför sin nya bok, När kriget kom till Gotland, så här:
”Tänk dig att du ligger och småslumrar i solen på en av Gotlands östra sandstränder. Plötsligt väcks du av att en gigantisk landstigningssvävare spyr ut beväpnad trupp på väg att besätta ön. Tanken är varken orimlig eller skrattretande med tanke på Putins oberäknelighet…”
Krigsromantik eller allvar: Författare är generalmajor Björn Andersson och överstelöjtnant Tommy Jeppsson, båda verksamma vid Krigsvetenskaps-akademien.
I samma anda kan NSD sätta rubriken: Så preppar du – om kriget kommer.