Tobias Baudin (S): "Det Putin gör är oförsvarbart"

För första gången vill en majoritet av svenskarna gå med i Nato – men Socialdemokraterna stänger dörren för nu. Samtidigt kokar vreden hos Tobias Baudin apropå kriget i Ukraina. "Det Putin gör är oförsvarbart", säger Hertsösonen som blev landets mäktigaste partisekreterare.

Stark ilska över Putins angrepp mot Ukraina. "Det här är Putins fulla ansvar – det han gör är olagligt och oförsvarbart. En chockkänsla", säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Stark ilska över Putins angrepp mot Ukraina. "Det här är Putins fulla ansvar – det han gör är olagligt och oförsvarbart. En chockkänsla", säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Foto: Nils Johansson

Luleå2022-03-04 18:04

Egentligen hade Tobias Baudin tänkt inleda en valkampanj i landet nästa vecka, med dörrknackningar hos svenska folket med statsminister Magdalena Andersson, och besök i skolorna för att prata om partiets offensiv mot ”marknadsexperimenten" och vinstuttagen i välfärden.

– Men allt ställdes på ända. Nu får vi prata om Ukraina i stället, fånga upp människors tankar och oro, säger partisekreteraren på besök i hemstaden Luleå över helgen.

Han fördömer Rysslands angrepp och skänker omtanken till det ukrainska folket, inte minst alla kvinnor och barn som drabbas. 

– Samtidigt känner jag ilska. Det här är Putins fulla ansvar – det han gör är olagligt och oförsvarbart. En chockkänsla, för man hoppas alltid att godheten ska segra. 

Baudin beskriver den ryske presidenten som en "maktfullkomlig diktator" som inskränker den fria pressen men som ändå inte har den egna befolkningen med sig.   

– Ryska folket vill inte detta. Vi ser ett otroligt mod hos alla i Ryssland som demonstrerar mot kriget, både barn och gamla fängslas. Och jag hoppas att det ryska folket vänder sig ännu mer mot Putin nu, trots faran för sina egna liv.

undefined
Runt 1000 personer samlades på Möllevångstorget i Malmö för att visa sitt stöd för Ukraina efter den ryska attacken.

Han vill också lyfta Socialdemokraternas nystartade insamling via Olof Palme-centret, i samband med minnesdagen av hans död. 

– Det känns fint att Olof Palmes anda lever. Vi samlar in namn och pengar från alla som nu vill ge sina bidrag. Jag var på Luleå Hockeys match mot Brynäs i går och såg hur även Lulefans stöttar Ukraina. Det värmer.

I veckan tog en enig riksdag – exklusive V som dock har ändrat sig i efterhand – ett historiskt beslut om att ge ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor på 500 miljoner kronor, efter förslaget av S-regeringen. 

Sverige ska även skänka 5 000 pansarskott, 5000 olika krigsmateriel och 135 000 fältransoner för totalt 400 miljoner kronor till landet.

– Att skicka militärt stöd till ett annat land har vi inte gjort sedan 1939. Men nu behöver det verkligen göras. Ett svårt beslut att fatta men regeringen landade helt rätt, säger Baudin.

undefined
Tv-tornet i Ukrainas huvudstad Kiev bomdades tidigare i veckan av Ryssland.

Kommer regeringen att föreslå ännu mer militärt stöd till Ukraina?

– Det ska vi inte stänga dörren för, och det ligger på regeringens bord nu. Men det är inget som sker lättvindigt. 

Samtidigt pågår en het debatt om Sverige och Nato. Många debattörer, så även inom S, tycker att det är dags för Sverige att ansöka om medlemskap. 

Under fredagen kom också Aftonbladet/Demoskops nyhet om att en majoritet av svenskarna – 51 procent – vill ansluta till försvarsalliansen fullt ut, vilket är första gången i historien.  

Men trots folkopinionen vill inte Baudin öppna för detta, utan uttrycker samma sak som partikollegorna i länet tidigare i veckan.

– Sverige har varit alliansfritt i hundra år, det har fungerat väldigt bra. I det här läget ska vi inte göra några förflyttningar i vår försvarspolitik.

Hur ser du på den interna S-debatten?

– Det viktiga är att behålla fokus på vad som behöver göras här och nu. Det handlar om att hitta nya sanktioner mot Putin, så att han förhoppningsvis backar till slut, men också stötta Ukraina och stärka vår nation. Natofrågan är något inför framtiden.

Många politiska kommentatorer menar att Natofrågan kan avgöra valet. Hur ska S förhålla sig till det?

– När Ukraina står i lågor är det fel fokus att tala om Natomedlemskap. Glöm inte heller att det inte var länge sedan Donald Trump styrde och ställde i Nato – då var det inte många som ropade efter ett medlemskap. 

Men om Ryssland angriper Sverige, då har vi inte Natos beskydd?

– Inte per garanti, nej, men ett militärt hot att Putin och Ryssland skulle attackera Sverige ligger långt borta. Inget tyder på det i dag. 

undefined
Brandmän försöker bekämpa elden i ett höghus efter en rysk bombattack i den ukrainska staden Tjernihiv den 3 mars.

I takt med Ukrainakrigets utveckling höjs också kraven på ökade anslag till försvaret, och alla partier i försvarsberedningen är överens om att det måste satsas mer. 

De borgerliga partierna kräver två procent av BNP till försvarsbudgeten men hittills är de besvikna över beskeden från S.  

– Vårt partis fokus är vilka behov som försvarsmakten har nu, i stället för att bara titta på procentsatser och säga ”För lite och för sent”. Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M) monterade ner försvaret när de satt vid makten (2006-2014). Vi däremot har genomfört kraftfulla satsningar, och det kan säkerligen komma mer nu. 

Ju mer det satsas på försvaret, desto mindre pengar till välfärden. Är du inte bekymrad, som före detta riksordförande för Kommunal?

– Det går att göra både och. Sveriges finanser är goda och sett till statsskulden ligger vi extremt bra till jämfört med andra länder. Dessutom gick Sveriges kommuner och regioner med 100 miljarder kronor i överskott på två år, så pengar finns uppenbarligen. 

– Men det här blir en stor fråga i valrörelsen. Vi vill inte ha mer slentrianmässiga skattesänkningar eller fortsätta privatiseringen av välfärden.  Varje skattekrona behövs nu, och då är det vansinnigt att skicka pengar till skatteparadis och vinstutdelningar.

Tobias Baudin är mer bekymrad över hur Ukrainakriget kan påverka Sverige och Norrbotten på andra sätt. 

– Det finns en stor risk att energi- och drivmedelspriserna blir rejält mycket högre, och även matkostnaderna kan gå upp.

Hur kan stigande energi- och bränslepriser påverka alla enorma industriprojekt som Norrbotten står inför?

– Tillfälliga höjningar klarar de men långsiktigt måste vi få tillstånd en mer stabil elförsörjning, som både SSAB, Northvolt och andra vill ha nu. Norrbottningarna ska också på längre sikt ha tillgång till billig och stabil el.

undefined
"Först blev Magdalena Andersson avsatt när hon precis hade valts, sen var det coronapandemin och nu kriget i Ukraina. Det har varit så mycket att kämpa med, och hon har fått visa vad hon går för", säger partisekreterare Tobias Baudin och den socialdemokratiska statsministern.

Just nu har S en kraftig medvind i opinionen, med 32 procent av väljarnas stöd i senaste SVT/Novus-mätningen – det starkaste stödet på sex år. 

Somliga beskriver det som att Magdalena Andersson har haft en lång ”smekmånad” sedan hon blev statsminister den 30 november i fjol men Tobias Baudin håller inte med.

– En tråkig smekmånad, i så fall. Först blev hon avsatt när hon precis hade valts, sen var det coronapandemin och nu kriget i Ukraina. Det har varit så mycket att kämpa med, och Magdalena har fått visa vad hon går för. 

Den sittande regeringsmakten brukar gynnas av kriser. Hur tror du att Ukrainakriget i stort påverkar S fortsatt i valrörelsen?

– Jag känner en stark trygghet i vår partiordförande. Folk känner att partiet är på rätt väg och tar itu med samhällsproblemen.

– Men inte ens en partisekreterare orkar tänka på opinionsmätningar nu. Mina tankar finns hos det ukrainska folket, säger Tobias Baudin. 

Nato och EU

21 länder i Europa är medlemmar i såväl EU som Nato: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Sex EU-länder är inte med i Nato: Cypern, Finland, Irland, Malta, Sverige och Österrike.

Nio Nato-länder är inte med i EU: Albanien, Island, Kanada, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien, Turkiet och USA.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!