Sanktioner mot Ryssland kan snabba på omställningen

Många sanktioner har riktats mot Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes den 24 februari. Men för industrietableringarna i norr kan sanktionerna ha en positiv effekt. "Att man vill frigöra sig från beroende av Ryssland kan betyda att industrierna snabbar på processen att bli fossilfria", säger Kommerskollegiums generaldirektör, Anders Ahnlid.

Fr. vänster Kommerskollegiums generealdirektör, Anders Ahnlind och Per-Erik Lindvall, ordförande för Talga AB.

Fr. vänster Kommerskollegiums generealdirektör, Anders Ahnlind och Per-Erik Lindvall, ordförande för Talga AB.

Foto: Sanna Orneklint

Luleå2022-04-29 16:32

Kommerskollegium är en svensk, statlig myndighet för utrikeshandel. Under torsdagen och fredagen var generaldirektör Anders Ahnlid på plats i Luleå för att, bland annat, besöka näringslivet och se hur det påverkas av sanktioner och klimat. På fredagen var han på plats på Talgas pilotfabrik i Luleå.

– De sanktioner som vi i EU hanterar har vi ett uppdrag att, i handelspolitiken, värna om, försvara och utvidga fri handel för hållbar utveckling. Vi är vana vid att öppna länder för handel, snarare än att stänga och rikta sanktioner mot länder, förklarar Anders Ahnlid. 

Målet med sanktionerna mot Ryssland är att begränsa landets ekonomi till den grad att Ryssland inte längre har råd att bekosta de kostnader som kriget för med sig. 

– I läget som uppstått har då Kommerskollegium, som tidigare hanterat sanktionsärenden av betydligt mindre omfattning, fått i uppdrag att vara myndigheten som ansvarar för sanktioner som rör handel, import och export. Utöver det fryser vi även tillgångar. Det är sanktionerna vi är ansvariga för. 

Vad är det för typ av import och export som har förbjudits eller begränsats? 

– Det är en rad varor som man inte längre får handla med Ryssland, det gäller ett stort antal varor med dubbla användningsområden, både militärt och privat, förklarar Anders Ahnlid. 

Rysk gas och olja är fortfarande inte sanktionerat, vilket betyder att det inte finns några förbud att importera dessa från Ryssland. Men det starka motståndet mot Rysslands handlande kan vara en faktor i att snabba på den gröna omställningen. 

– Är det någonting som kan ha en positiv effekt av det som händer så är det att det snabbar på vägen från fossila bränslen och där kommer Norrbotten in som en nyckelregion, säger Anders Ahnlid. 

Hur hotad är den fria handeln just nu? 

– Den frågan hade vi anledning att ställa oss redan innan pandemin slog till. Vi har sett att stormakterna är mindre benägna att utveckla handelspolitiska system. EU försöker få det handelspolitiska systemet att fungera men vi har sett att det går åt fel håll. Den stora frågan nu är hur Kina kommer ställa sig till detta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!