"Kriget är en katastrof för människorna"

Bodenpolisen Peder Nilsson arbetar sida vid sida med den palestinska polisen på Västbanken. Han utbildar och hjälper dem till drägliga förhållanden. - Alla polisstationer är förstörda. 11 000 poliser är utan lokaler, säger han.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-01-10 06:00
Det handlar om ett utbyte mellan svensk och palestinsk polis.
Peder Nilsson hade varit på plats en tid innan stridigheterna utbröt. Han bor i Jerusalem, är stationerad i Ramallah och arbetar på Västbanken.
Förstörda byggnader
- Vi kan inte ta oss in
i Gaza City men vi rör oss över hela Västbanken. Kriget är en katastrof för människorna. Alla offentliga byggnader är förstörda. Oskyldiga människor drabbas. Man blir väldigt illa berörd, säger han till TV-kanalen 24 Norrbotten.
Peder Nilsson berättar att många israeler uppfattar de flesta palestinier som terrorister.
- Men så är ju inte fallet, säger han.
Peder Nilsson känner sig trygg och har inte råkat ut för någon incident under sin tid i Mellanöstern.
- Jag har inte varit utsatt för hot eller i fara själv. Just nu är det förhållandevis lugnt på Västbanken, säger han när TV-kanalen intervjuar honom per telefon.
Befolkningen lider
Han hoppas på ett snart slut på kriget.
- Lokalbefolkningen i Gaza lider. Det vet vi samtidigt som det är svårt att veta mer om vad som händer där eftersom journalister inte släpps in. Vad jag vet har marktrupperna inte gått in i Gaza City. Det skulle innebära gatustrider och stora mänskliga förluster, säger Nilsson.
Han tycker att det är anmärkningsvärt att införseln av vapen och sprängmedel från Egypten till Gaza via tunnlar inte stoppades
i ett tidigt skede av stridigheterna.
Den 16 januari återvänder Peder Nilsson hem till Boden. Då har han slutfört sitt uppdrag i Mellanöstern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om