När regionfullmäktigeledamoten Marita Wikberg, själv bosatt i Haparanda, besökte Finska föreningen fick hon med sig en lista med 159 namn som hon överlämnade till regionstyrelsen på onsdagens fullmäktige.
Kravet: Att de ska få vård på samma villkor i Finland som i Sverige.
Främst är det behovet av planerad specialistvård som lyfts fram. Det kan gälla exempelvis starroperationer, bråckoperationer och hörselkontroller.
– Via vårdgarantin kan de idag få specialistvård i Mälardalen, men många klarar inte att resa dit så de tackar nej, berättar Marita Wikberg.
Orsaken är dels språksvårigheter, då många äldre i Haparanda har finska som modersmål, dels att de är för gamla och har för dålig hälsa för att orka med resan.
Region Norrbotten har idag ingen upphandlad vård i Finland som man haft tidigare.
– Det känns som att regionen är väldigt ovillig. Vi säger hela tiden att vi ska utveckla vården i Norrbotten, men klarar inte av det och har jättelånga köer.
Marita Wikberg påpekar att det i Jämtland och Härjedalen går att få vård på norska sidan och att man i Skåne har ett samarbete med Danmark.
– Varför går det inte här? Gör du en bråckoperation i Torneå är du hemma igen efter fyra timmar.
Hon hänvisar också till EU-regler.
– Man får inte försvåra vård från ett annat land, slår hon fast.
Regionrådet Anders Öberg (S) hänvisar till upphandlingar som regionen är låst vid och att det är verksamheten själv som har bedömt behovet av vilken vård som behöver upphandlas.
Men är det inte en bra idé att skicka folk till Finland om det är närmare?
– Vi bor i Sverige och behöver bedriva svensk vård och följa det svenska regelverket. Genom satsningar på nya operationssalar i Kalix och Sunderbyn har den egna kapaciteten ökat.
En annan aspekt är att det är många finsktalande medborgare som har bott länge i Sverige och flyttat till Haparanda på sin ålders höst för att de vill komma nära Finland, men ändå behålla det svenska trygghetssystemet med pension och sjukpension.
– Då är det ju det svenska systemet de har värnat om och det är det vi kan erbjuda i första hand.
Den som ändå vill söka vård i Finland har rätt att göra det oavsett vilken vård som är upphandlad, betonar han.
– Det är reglerat i EU. Du kan åka även till Tyskland, Nederländerna eller något annat EU-land och begära ersättning för det från Försäkringskassan.