Kräver pengar till att stoppa döden

Luleå tekniska universitet ligger i framkant när det gäller arbetslivsforskning. Nu ställs krav på mer resurser. Allt för att stoppa döden på arbetsplatserna.

AGERAR. Boken "Döden på jobbet" fick Jan Nyberg att agera.

AGERAR. Boken "Döden på jobbet" fick Jan Nyberg att agera.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-11-21 14:02

Roger Forsberg på IF Metall i Luleå har kallat till presskonferens. Med sig har han kommunalrådet Yvonne Stålnacke, S, Jan Nyberg, Miljöpartiets gruppledare i Luleå, och Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet, LTU. De hänvisar till att 48 personer, av vilka elva var utländska medborgare, omkom på svenska arbetsplatser förra året och kräver en kraftsamling för att inte fler ska dö på jobbet.

Det är Jan Nyberg som har tagit initiativet till en gemensam aktion. Inte minst de två senaste dödsolyckorna på SSAB har fått honom att agera.

– LTU har den bästa forskningen i landet när det gäller arbetsvetenskap och måste få mer resurser. Det behövs bättre forskning inte minst när det gäller underentreprenörernas roll. Olyckorna i Luleå visar på ett mönster. Unga killar skickas in i döden i livsfarliga arbeten. Luleå får inte bli känt för dödsolyckor i den tunga industrin, säger han.

Roger Forsberg berättar att den nya regeringens budget innehåller 100 miljoner kronor extra per år till arbetsmiljöarbete och poängterar vikten av att pengarna läggs på rätt ställe.

– Det är otroligt viktigt att bedriva regional forskning. Vi måste gå till botten med vad som ligger bakom de tragiska olyckorna.

Jan Johansson säger:

– Många vill att centrum för det här arbetet ska vara i Stockholm men det är inte på departementen som dödsfallen sker. Forskningen ska bedrivas nära de ställen där olyckorna sker. När det gäller underentreprenörer så finns det fall med underentreprenörer i sju led!

Yvonne Stålnacke påpekar att LTU är bra också på forskning när det gäller förslitnings- och belastningsskador som uppstår inte minst inom kvinnodominerade yrken i offentlig sektor.

– Den forskningen måste också få resurser. Det är av otroligt stor vikt att fördela pengarna rätt. De får inte bli så att resurserna samlas i storstäderna, säger hon.

Hon får medhåll av Roger Forsberg som påpekar vikten av en jämställd forskning.

– Det är jätteviktigt. Den här frågan handlar om mer än den tunga industrin, säger han.

Forskningen tappade enligt Jan Johansson 300 miljoner i anslag under den borgerliga regeringens tid.

Jan Nyberg ställer stort hopp till den nya regeringen.

– Arbetsmiljö är socialdemokraternas paradgren och statsminister Löfvén är gammal IF Metall-ordförande!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om