Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) talade om en historisk dag när landsbygdskommittén i januari år presenterade sitt slutbetänkande.
Nu har länsstyrelsen i Norrbotten gått igenom alla de 75 förslagen till ny landsbygdspolitik och lämnat sitt remissvar.
– Vi hade väl önskat att man fördjupat sig i fyra-fem av förslagen. Då hade det varit lättare för regeringen att snabbare fatta beslut. Mycket av det här måste beredas och till och med utredas vidare, vilket gör att man tappar tid, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
Han knyter starkt hopp till förslaget att avskriva studieskulder för dem som väljer att ta en tjänst i vissa glesbygdskommuner. I Norrbotten har Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog och Arvidsjaur valts ut som särskilda stödkommuner.
Tanken är att locka kompetent personal till bristyrken inom exempelvis vård och skola. Modellen har framgångsrikt tillämpats i Norge.
– Det är kanske en av de viktigaste grejerna. Jag har pratat en hel del med kommunerna och de är väldigt positiva, säger Österberg.
Han tror även att förslaget kan motverka polisbristen i glesbygd.
– Jag hade ett samtal med rikspolischefen och han var också väldigt positiv till det här. De flesta unga poliser har ju också studieskulder och inte våldsamt höga löner. Det skulle kunna vara en kraftig morot för att ta en polistjänst i till exempel Gällivare.
Länsstyrelsen betonar i sitt remissvar betydelsen av likvärdig hälso- och sjukvård oavsett bostadsort.
Ska staten gå in och stötta sjukvården?
– Vi har inte lagt fram någon lösning. Men eftersom kommittén nämner polisen som en viktig del i tryggheten tycker vi att det är minst lika viktigt att man vet att det kommer en ambulans när man ringer. Det är en aspekt man inte kan bortse från när man talar om lika villkor i städer och på landsbygd, säger Sven-Erik Österberg.
När det gäller samordningen av landsbygdspolitiken går länsstyrelsen emot landsbygdskommittén som föreslagit att denna ska skötas av Jordbruksverket.
– Vi tycker att regeringen ska gå in och ta ett ordentligt ansvar och då ska det ligga på ett departement. Det blir en väldig omväg via Jordbruksverket, jag förstår inte vad det är för vits med det.
Synpunkterna i remissvaren från samtliga instanser ska nu tas i beaktande. Någon gång under våren 2018 väntas regeringen lägga fram propositionen om en ny landsbygdspolitik.