Krav från sörbyarna: utred alternativt VA

Sex byaföreningar kräver att Luleå kommun ska utreda alternativa lösningar så att fler hushåll i sörbyarna kan anslutas till kommunalt VA.

Två projekt stoppas. Två olika villaprojekt i Måttsund stoppas av Luleå kommuns negativa förhandsbesked. Kommunen motiverar det med bristande VA-kapacitet.

Två projekt stoppas. Två olika villaprojekt i Måttsund stoppas av Luleå kommuns negativa förhandsbesked. Kommunen motiverar det med bristande VA-kapacitet.

Foto: Håkan Stridblom

Luleå2017-02-07 13:20

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att lämna nekande förhandsbesked till en rad ansökningar om att få bebygga nya villatomter i sörbyarna. Beslutet motiveras med att sörbyarna saknar tillräcklig kapacitet för vatten och avlopp, det finns inte utrymme för fler hushåll i ledningsnäten anser kommunen.

"Beslutet lägger en död hand för nybyggen och utveckling i sörbyarna", anser de sex ordförandena för byaföreningarna i Ale, Antnäs, Kallax, Alvik Långnäs, Ersnäs och Måttsund som vänt sig till kommunen med en begäran.

– Det är väldigt litet kommunen kommer att investera i sörbyarna, kommunen hänvisar till enskilda anläggningar för dem som ska bygga. Det var ganska upprörd stämning när det i princip blev byggstopp över sörbyarna, säger Erik Larsson, ordförande för Kallax intresseförening om reaktionerna på ett informationsmöte som han deltog i.

Att ordna med enskilt avlopp blir dyrt för den enskilde fastighetsägaren och är inte en långsiktigt hållbar lösning, menar Erik Larsson då infiltrationsbädden måste grävas om ungefär vart femtonde år. Dessutom kan det ställas krav på ännu tätare omgörningar vid inspektion av anläggningen befarar han.

Ordföranden för de sex byaföreningarna begär nu att kommunen ska göra en alternativ VA-utredning, som undersöker hur många fler hushåll som kan anslutas till kommunalt vatten och avlopp i sörbyarna om man använder relinade rör, vattentorn och dammar.

Med relinade rör blir avloppsrören effektivare, då de inte släpper in dagvatten på samma sätt som gamla betongrör gör.

Vattentorn som fylls upp nattetid då förbrukningen är låg kan användas för att jämna ut topparna i förbrukning, exempelvis på morgnar. Samma typ av lösning, mellanlagringsdammar eller brunnar, borde kunna användas för att öka kapaciteten i avloppsnätet menar han.

– Då kanske man kan ansluta några hundra hushåll till, säger Erik Larsson.

Vill ni att det ska byggas mer i sörbyarna?

– Jo, det vill vi. Räcker avloppen till vill vi självklart ha nya byggen, säger Erik Larsson.

Kommunens nekande besked berör följande projekt: 15-20 villatomter i Kallax, 15-20 tomter i Måttsund, ytterligare tiotalet tomter på annan fastighet i Måttsund, Kallvikens villaförening som vill ha utökad byggrätt, 30-talet tomter på ett område norr om Bensbyn, 70-talet tomter för villor och radhus i Björsbyn samt utökad byggrätt för fritidshusbebyggelsen på Sandöskatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om