Hittills har det politiska styret i tolv av landets 20 regioner på olika sätt tagit ställning mot den så kallade informationsplikten, där anställda inom hälso- och sjukvården kan bli skyldiga att informera Migrationsverket och polisen om personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd.
För ett par veckor sedan uttalade sig regionrådet Camilla Friberg (S) om majoritetens beslut att ta ställning mot införandet av en anmälningsplikt för hälso- och sjukvårdspersonal och när regionstyrelsen sammanträder nu den 13 september finns det med som ett beslutsärende. Ett formellt beslut är viktigt, anser Camilla Friberg.
– Det får en annan tyngd att vi formellt tar ställning. Eftersom det här påverkar vår personal är det viktigt att vi från politiskt håll markerar att vi inte kommer att kräva av vår personal att de ska ange någon som söker vård inom Region Norrbotten. Sjukvårdspersonal ska lindra och bota, säger hon.
Hon uppger också att en dialog har förts med oppositionen, något som bekräftas av oppositionsrådet Linda Frohm (M).
– Vi fick frågan om vi ville vara en del av den här processen, men jag har sagt nej. Jag har inga som helst problem med att från en tid till en annan ha en annan åsikt än mitt parti, det är inte det som är anledningen till att vi inte ställer upp på detta, säger Linda Frohm.
Hon hänvisar till att det fortfarande inte finns något konkret lagförslag om anmälningsplikt och att utredning fortfarande pågår.
– I det här läget är det väldigt fel av mig och de andra politikerna att uttala sig om något som vi faktiskt inte vet vad det innebär för oss och vår personal, säger Linda Frohm.
Hon har förståelse för att läkare och andra verksamma inom olika vårdyrken kommer med inspel i ett tidigt skede, men tycker det är olämpligt att den styrande majoriteten tar ställning mot en lagstiftning som ännu inte finns.
– Det blir väldigt förvirrande för personalen när man som regionledning går ut och säger att om riksdagen ställer sig bakom ett förslag där hälso- och sjukvårdspersonalen har anmälningsplikt, då behöver de inte följa lagen. Det är bekymmersamt.
Hon tillägger:
– Det pratas ofta om det etiska, att personalen ska ge vård till den som mest behöver det. I det här uppdraget från regeringen har det aldrig ens varit uppe på bordet att sjukvårdspersonal ska avstå från att ge människor vård.