"Kränkande att bli fråntagen mobiltelefonen"

Elin Bengtsson, 17 och Mia Leffler, 17, tycker sig vara vuxna nog att ta eget ansvar. De skulle bli kränkta om de tvingades lämna ifrån sig mobilerna före lektion.

VUXNA. "Rör inte våra mobiltelefoner!". Freddie Eriksson, Mia Leffler, Elin Bengtsson och Nils-Anders Vallgårda tycker sig vara vuxna och ansvarstagande nog att få behålla sina mobiltelefoner under lektionerna i gymnasieskolan.

VUXNA. "Rör inte våra mobiltelefoner!". Freddie Eriksson, Mia Leffler, Elin Bengtsson och Nils-Anders Vallgårda tycker sig vara vuxna och ansvarstagande nog att få behålla sina mobiltelefoner under lektionerna i gymnasieskolan.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-04-18 10:43

I dag har lärare rätt att omhänderta elevers mobiltelefoner om de används så att det stör ordningen. Nu ska regeringen utreda om skolan ska få rätt att samla in elevernas mobiler före lektion. Syftet skulle vara att öka studieron.

NSD gick på engelskalektion med andraårseleverna på samhällsprogrammet med internationell inriktning på Hackspetten i Luleå gymnasieby. Lärare är Eva Klang och hon har sin åsikt klar.

– Det skulle kännas tryggt för mig att få rätt att samla in mobilerna. Fast jag tycker att eleverna ska låsa in telefonerna i sina skåp före lektionen så slipper jag som lärare att ansvara för 30 mobiltelefoner, säger hon.

Eva Klang har många argument för mobilfria lektioner.

– Användandet kan störa andra elever och läraren. Jag håller inte minst med forskningen om att telefonen tar koncentration från skolarbetet. Ett sms kan göra att man tappar koncentrationen i 20 minuter.

Freddie Eriksson, 17, tycker att eleverna kan få behålla sina mobiler. Han hänvisar till att var och en har ett eget ansvar att följa lektionerna alternativt att ta ansvar för att missa viktiga kunskaper.

– Sedan finns det meningslösa lektioner då man lika gärna kan vara på sociala medier eller spela spel på mobilen. Som när vi på en lektion i kinesiska skulle se en tävling i kinesiskt uttal på video.

Nils-Anders Vallgårda, 18, försvarar också mobilen. Han jämför användandet av den med annat som inte förbjudits.

– Tidigare kunde jag rita på lektionerna eller läsa i en bok. När det gäller läxor så handlar det om motivation att göra läxan, inte om distraktion. Du kan sitta ensam i ett tomt rum och ändå inte göra läxan, säger han och tillägger:

– Skulle det vara okej att samla in mobilerna på arbetsplatser?

Elin Bengtsson, 17, påpekar att gymnasieskolan är frivillig och att eleverna är vuxna nog att ta eget ansvar för sitt lärande.

– Det skulle kännas kränkande att tvingas lämna ifrån sig mobilen.

Mia Leffler, 17, håller med.

– Vi är snart myndiga allihop och vi är här för att vi vill vara här. Det skulle vara klart irriterande om vi blev fråntagna mobilerna.

Nelly Andersson, 17, säger:

– Är det okej att ta mobilerna av riksdagsmännen när de har möte?

Eva Klang lyssnar till elevernas argument och tycker att de glömmer vikten av att visa hänsyn mot kompisar och läraren.

– Jag har plockat mobilen av elever som vägrat stänga av den och slå av ljudet. Eller också har de fått lämna klassrummet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om