Under höstterminen har eleverna på Kråkbergsskolan i Luleå, som är en högstadieskola, fått lämna in sina mobiltelefoner under hela skoldagen.
Men från och med vårterminen kommer skolan gå tillbaka till att enbart ha mobilfritt under lektionstid. Något som enligt skolans rektor Åsa Jakobsson beror på att antalet elever som har lämnat in sina telefoner har varit skiftande.
– Många har lämnat in dem, men det finns också de som inte gör det. De ljuger, vägrar eller lämnar in extratelefoner. Då går det jättemycket arbetstid och lektionstid för oss att jaga fatt på dem, ringa hem, sitta i möten och prata med vårdnadshavare.
Hon fortsätter:
– Sen är det tyvärr så att en del vårdnadshavare inte heller vill följa skolans regler eller stötta oss i det här arbetet. Då blir det jättesvårjobbat. Det blir lite verkningslöst när inte eleverna och föräldrarna stöttar oss i det här beslutet.
Men de har även sett positiva delar med att samla in telefonerna under dagen.
– Eleverna har umgåtts mer socialt och det blir mindre otrygghet och orosmoment när de väl lämnar in dem.
Beslutet att ha mobilfritt under hela skoldagarna grundades i att eleverna skulle få en bättre trygghet och studiero på lektionerna.
– Vi ville se om det skulle minska kränkningar och öka samvaron.
Vad har elevernas egna åsikter varit kring detta?
– De har pratat och argumenterat med mig och med sina lärare hela tiden för att de ska få ha sina mobiltelefoner. För de anser att det gör att de kan hålla koll på när lektionerna börjar, de använder swish i fiket och de kan inte hålla kontakt med kompisar på andra skolor.
Vidare säger Jakobsson att personalen på skolan har försökt kompensera upp för de svårigheter eleverna angett som skäl för att de måste ha sina telefoner.
– Vi har satt upp scheman på väggarna och klockor i alla korridorer. Vi har också gett dem möjlighet att ha mobilerna på morgonen så de kan swisha in en summa till fiket.
Tror du att det här är någonting ni kommer införa igen?
– Vi provar nu att ge tillbaka lite grann av ansvaret till eleverna att sköta det här snyggt, att lämna in dem och inte använda mobiltelefonerna i något dåligt syfte. Men är det så att vi ser att det eskalerar och inte fungerar, då måste vi ompröva beslutet igen, säger Åsa Jakobsson.