Kosttillskott kan vara en inkörsport till droger

Nätverket Prodis, som jobbar för att minska användningen av dopningspreparat, oroas över att hälften av dem som tränar på gym använder olika kosttillskott. – Man vill ha snabba resultat och det är lätt att trilla över till andra preparat, säger Charlotta Rehnman, projektsamordnare för nätverket Prodis.

Luleå2013-01-02 07:00

Undersökningen som Prodis presenterade i december visar att 60 procent av männen och 40 procent av kvinnorna regelbundet använder kosttillskott. Det handlar då inte om vitaminer, utan om proteinpulver, muskelhöjande eller fettförbrännande preparat.
I  undersökningen deltog nästan 10 000 personer som tränar på olika gym eller badanläggningar.

Jakt på resultat
– Det finns en risk att detta kan leda till användande av otillåtna preparat, säger Charlotta Rehnman, Prodis. Man är ju ute efter en kvick fix, man vill att det ska gå snabbt och man vill få resultat. Då kan det hända att man lätt trillar över och börjar ta andra preparat när man ser att de här kosttillskotten kanske inte fungerar. Man behöver ha någonting annat, menar Charlotta Rehnman.

Fakta - Prodis

Prodis är ett nätverk där sju olika regioner ingår, med representanter från idrottsförbund, kommuner, länsstyrelsen och landsting. Verksamheten finaniseras av statens folkhälsoinstitut. De jobbar för att minska användingen av dopning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om