Kostexperten hjälper dig rätt i dietdjungeln

För några år sedan var det LCHF – nu är det 5:2-dieten som tar Sverige med storm.
Men är den bra, eller är andra dieter att föredra?
NSD tog hjälp av kostexperten och personlige tränaren Petter Pettersson för att reda ut begreppen i djungeln kring sund kosthållning.

Foto:

Luleå2013-08-31 09:01

Allt började med ett TV-program: "Eat, Fast & Live longer" (Ät, fasta och lev längre) som sändes i SVT i mars i år.

Innan dess hade i princip ingen hört talas om 5:2. Nu säljs kokböcker på löpande band. En nätbokhandel redovisade att deras fem just nu mest sålda böcker handlar om 5:2-recept.

I korthet går dieten ut på att äta som vanligt fem dagar och väldigt lite två dagar. Resultatet ska bli att man dels går ner i vikt, men även får hälsovinster.

Petter Pettersson har själv ett öppet sinne till dieten och tror att den kan vara riktigt bra för många.

– Jag tror att anledningen till succén är att det dels fanns mycket vetenskap bakom när den presenterades, dessutom tror jag att det tilltalar många att den är så enkel. I och med att man kan äta som vanligt fem dagar känner nog de flesta att det är något man kan klara av.

Men är den bra?

– Ja, jag tror att mycket i den är bra. Att tvingas vara hungrig ibland är ett mer naturligt tillstånd för människan än att hela tiden äta sig mätt.

Styrkor i flera dieter

Men Petter Pettersson ser även styrkor i de flesta av de dieter som kommit fram de senaste åren: LCHF, GI, Atkins och Paleo. Gemensamt för dessa är att dra ner eller helt utesluta kolhydrater och istället öka intaget av protein och fett.

– Personligen tror jag att de flesta skulle må bättre av att kraftigt skära ner på bröd och pasta. Dessutom ska vi inte vara så rädda för mättat fett.

Petter berättar att det händer väldigt mycket inom kostforskningen just nu och att han själv för bara tio år sedan hade en helt annan syn på vad man borde äta.

– Då rekommenderade jag fettsnål mat, det var minimjölk, lightprodukter och en liten droppe olivolja på brödet. Det var mycket kolhydrater och man räknade kalorier.

Vilka kostråd ger du i dag?

– Det första rådet är att sluta räkna kalorier. Om man gör det och börjar väga maten så blir det alldeles för stort fokus på mat. Jag rekommenderar riktig mat, svensk husmanskost med naturliga fetter: smör och olivolja. Vill man gå ner i vikt rekommenderar jag att man drar ner på kolhydraterna, vill man nå snabb effekt kan man ta bort dem helt under en period.

Bort med socker och bakelser

– Generella råd till män är att äta mer grönsaker och till kvinnor att äta mer proteiner. Speciellt kvinnor har lärt sig att äta små portioner med för lite proteiner, men resultatet blir att man väldigt snabbt blir hungrig igen.

Som personlig tränare och kostrådgivare har han de senaste åren märkt en explosion när det gäller intresse kring träning, kost och hälsa.

– Ja, det har blivit lite jobbigare att gå på fester. Allt fler vill bara prata mat och träning, säger han och ler.

Han är bland annat ansvarig för Luleå Hockeys kosthållning och berättar att även för elitidrottsmän har kosthållningen ändrats. I stället för kilovis med pasta dukas det i dag fram äggröra, tonfiskröra, naturella nötter, frukter och grönsaker på matchdagen.

Finns det något du direkt avråder från att äta?

– Ja, oavsett diet: om man verkligen vill göra en förändring så bör man ta bort det som uppenbart är dåligt. Minska på sockret, läsken, bakverken. Ta hellre en kväll i veckan till att äta precis vad man vill. Det kan till och med vara bra ur viktnedgångssynpunkt, man håller igång förbränningen.

Populära diteter

5:2-dieten

En diet som innebär att man kraftigt begränsar intaget av kalorier två dagar i veckan och äter normalt de övriga fem dagarna. Dieten har sitt ursprung i Storbritannien, och spred sig därifrån vidare till övriga Europa samt USA. Det är en form av periodvis fasta (egentligen lågkaloriintag) och påstås främja viktminskning samt ha flera positiva effekter på hälsan. Den medicinska uppfattningen är att det finns begränsad evidens för och kunskap om dietens effekter.

Dieten blev populär i Storbritannien efter en tv-dokumentär i BBC2, Eat, Fast & Live longer, som sändes den 6 augusti 2012 (och av SVT den 25 mars 2013).

LCHF

Low Carb High Fat (LCHF) är en speciell svensk form av ketogen diet med lågt intag av kolhydrater (Low Carb, "lite kolhydrater") och högt intag av fett (High Fat, "mycket fett"). Den påstås av anhängarna fungera som metod för kontroll av blodsocker och för viktminskning. Än så länge finns få vetenskapliga studier av kosten, särskilt på längre sikt, och kunskapen om dess effekter är därför begränsad.

Några studier av kost med lågt kolhydratintag har visat positiva effekter för typ-2-diabetiker under upp till två år. Flera svenska dietister, forskare och läkare varnar för dietens effekter på hälsan och beskriver den som "den farligaste modedieten vi haft" och "ett hot mot folkhälsan".

GI

GI-metoden är en av de mest populära dieterna vid viktminskning. Den kan man dela upp i tre faser och målet med dessa är att få bort sötsuget, gå ner i vikt och att hålla idealvikten livet ut. Rent allmänt ska man försöka utesluta kolhydrater med högt GI i kosten för att gå ner i vikt.

Paleo (stenålderskost)

Paleo strävar efter att äta den kost människan åt för 2,6 miljoner år sedan (den paleolitiska perioden) då människan började jaga och samla. Sedan kom jordbrukssamhället som förändrade vår kosthållning.

Exempel på livsmedel som kan ingå i stenålderskosten kan vara magert kött, fisk, grönsaker, frukt, rotsaker, nötter med mera, och utesluter sädesslagen, mejeriprodukter, salt, tillsatt socker med mera.

Atkins

Atkinsdieten är en diet för viktminskning lanserad av den amerikanske läkaren dr Robert Coleman Atkins på 1960-talet. Dieten bygger på en kolhydratfattig kost vilket medför att fet mat och kött är tillåtet så länge inte kolhydratintaget är för stort. Kolhydrater, protein samt fett är de huvudsakliga näringsämnena i vår föda som ger bränsle/energi till kroppen. Tanken är att ca 50-75% av kroppens behov av energi, ska komma från protein och fett - resten av energibehovet från intag av kolhydrater.

Viktväktarna

En metod som går ut på att hålla stenkoll på hur mycket man äter. Man räknar "poäng" (varje livsmedel har en poäng) och teorin är helt enkelt att man ska stoppa i sig färre kalorier än man gör av med.

Galna dieter genom åren

Människan har provat det mesta i sin strävan att nå hälsa och välmående. Här är några dieter som varit på modet under en tid och sedan försvunnit:

- Banandieten (fem bananer och en liter mjöl om dagen)

- Tuggdieten (tugga maten hysteriskt utan att svälja)

- Parasitdieten (binnikemaskar såldes i pillerform.)

- Törnrosadieten (sov dig smal)

Fakta William Banting

William Banting, född 1796, död 16 mars 1878, var en begravningsentreprenör känd för att ha gått ner kraftigt i vikt efter att ha lagt om sin diet till socker- och stärkelsefattig kost. Banting hade genom åren dragit på sig en kraftig övervikt, som lett till problem med leder i knän och problem med att gå på toaletten. Han hade frågat flera olika läkare om råd utan någon framgång. Då han blev så fet att han fick problem med hörseln (fett tryckte mot innerörat) gick han till läkaren William Harvey, som föreslog en drastisk kostförändring.

Harvey ordinerade en diet bestående av ganska stora mängder proteinrik föda, såsom kött och fisk. Han minskade kraftigt på intaget av kolhydratrika matvaror, såsom öl, bröd, socker och potatis. Till sin stora förvåning tappade Banting snabbt åtskilliga kilo. 1863 meddelade han allmänheten om sina framsteg i broschyren Letter on Corpulence Addressed to the Public, där han beskrev hur han under loppet av ett år (från augusti 1862 till augusti 1863) lyckades gå ner i vikt från 92 till 71 kg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!