På löningsdagen i mars fick personalen på Allstar och Bar CG, nattklubben Holy cow och Luleå Hockey-restaurangerna veta att bolagen Nöjesgruppen och Arenarestaurangerna försatts i konkurs. Över hundra personer blev utan jobb, ingen fick ut sin lön. Företagens vd Henrik Gröntvedt pekade på ett 90-procentigt inkomstfall på grund av coronapandemin.
De uteblivna lönerna bekostas av statliga lönegarantin. Redan nu har skattebetalarna fått stå för 3,3 miljoner kronor, enligt länsstyrelsen som delar ut pengarna. Om alla uppsägningslöner betalas ut växer det till över 5,2 miljoner.
Förra veckan berättade Henrik Gröntvedt att de köper tillbaka restaurangerna för att starta om i nytt bolag. Nu på fredagen var affärerna klara.
Krogkoncernens 2019 innehöll en över tre månader lång av ombyggnad av krogarna på Storgatan och en mardrömssommar för BBB, "Färjan", som renoverades och inte höll öppet som planerat.
Senaste räkenskapsåret gick arenarestaurangerna drygt 2,3 miljoner kronor i vinst före skatt. Men under våren stod bolaget inför en framtid utan intäkter från upp till en och en halv månads slutspelshockey.
Siffror visar att Nöjesgruppen slitit ekonomiskt och var på obestånd långt innan coronapandemin.
I bokslutet, som godkändes av revisorn två dagar innan konkursen, uppmärksammade han att bolaget för helåret redovisat förlust på nära 4,2 miljoner kronor och negativt eget kapital på nära 4 miljoner. Bolagets kortfristiga skulder översteg omsättningstillgångarna med över 10 miljoner.
"Det är av största vikt att ledningen når framgång med sina åtgärder så resultatet förbättras och likviditeten stärks. Annars finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten."
50 betalningsanmärkningar på totalt 673 000 kronor under drygt två år vittnar om att bolaget släpat efter med att betala exempelvis pensioner. Detsamma gäller skatt och avgifter.
Sista augusti hade bolaget leverantörsskulder på drygt 5,4 miljoner kronor. Hur det såg ut i mars är oklart, konkursförvaltaren Hans Andersson på advokatbyrån Kaiding vill inte uttala sig än.
– Men det finns betydande skulder till leverantörer, säger han.
Det finns företagsinteckningar i bolagen, det kan vara huvudleverantörer, investerare eller externa långivare, med första tjing på pengarna i konkursboen.