Kors i taket – hon kom in

Det blev minsta möjliga marginal i krysskampen för Agneta Granström (MP) i valet till kyrkomötet.
– Jag är jätteglad för förtroendet, säger hon.

Foto:

LULEÅ2013-10-06 14:05

Granström var egentligen tvåa på Miljöpartiets lista till kyrkomötet, Svenska kyrkans motsvarighet till riksdagen, som sammanträder i Uppsala.

Men med ett kryss marginal (109–108) tog hon sig förbi västerbottningen Anders Rålin, och snodde därmed åt sig det mandat för Norrbotten och Västerbotten som Miljöpartiet har i kyrkans högsta beslutande organ.

– Jag hade inte alls räknat med det här, Rålin har suttit länge i kyrkomötet. Men det ska bli spännande. Jag ska försöka lyfta in de gröna frågorna i kyrkopolitiken. Kyrkan är ju inte minst en stor förvaltare och ägare av skog och mark.

Agneta Granström fortsätter:

– Biståndsfrågor är jag också mycket intresserad av, och jag tycker även det är viktigt att arbeta för en öppen folkkyrka där mångfalden känns angelägen. Kyrkan är inte så duktig på det i dag. Jag tänker på stödet för kvinnliga präster och HBT-frågor, bland annat.

Granström tycker att kyrkans initiativ med rösträtt från 16 år är något att ta efter.

– Det öppnar upp för ungdomar att engagera sig. Det borde vi försöka lyfta upp mer på andra ställen, att man som ung kan påverka utvecklingen.

Engagemanget i kyrkopolitiken är dock inget som inkräktar på jobbet som landstingsråd.

– Nej, landstinget är fortfarande min bas.

FAKTA Kyrkomötet

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta organ med 251 ledamöter från olika delar av landet. 249 väljs i direkta val och de återstående två väljs av de 31 kyrkoråden inom Svenska kyrkan i utlandet.

Kyrkomötet sammanträder i Uppsala under två sessioner på hösten.

Kyrkomötet beslutar i frågor som handlar om kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) och andra frågor som har betydelse, till exempel kyrkohandboken och psalmboken.

Kyrkomötet kan inte fatta beslut i frågor som är församlingarnas eller stiftens ansvarsområden.

Källa: Svenska kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om