Det är inte bara Kenneth Backgård (SJVP) som nyttjat sin så kallade omkostnadsram, pengarna oppositionsråden i Region Norrbotten kunnat använda för kostnader kopplade till sina politiska uppdrag. Backgård, Mattias Karlsson (M) och centerpartisterna Anna-Stina Nordmark Nilsson, Lars-Åke Mukka och Nils-Olov Lindfors gjorde alla i stort sett slut på de 145 000 kronor som varje parti hade till sitt förfogande under förra mandatperioden.
Läs mer: Avslöjar: Backgård köpte sex mobiler på tre år
Läs mer: Efter avslöjandet: Backgård betalar tillbaka
Läs mer: Backgårds datorköp – för 100 000 kronor
Lars-Åke Mukka, Centerns oppositionsråd mellan 2015 och 2017, köpte bland annat ett partytält och två rollups (utdragbara skärmar) med tryckta C-budskap. Med frakt kostade varorna 13 390 kronor, exklusive moms.
– Tältet använder vi oss av när vi är ute på marknader. Det är jätteenkelt att resa upp och slå ned och givetvis är det Centerns logga runt om. Det var faktiskt ett bra inköp, säger Mukka.
Är det rimligt att använda pengarna till partimaterial?– En bra fråga. Det är material som används av partiet kontinuerligt, så det används ju till politiken. Men jag måste uppriktigt säga att jag inte fick klart för mig exakt vad pengarna ska och inte ska användas till. Från regionens sida skulle man väl kunna styra upp det där.
Hur resonerade du när du gjorde köpet?– Att det är något jag använder mig av i tjänsten. Jag och vi som parti är ute och företräder partiet just för att kunna diskutera politik och träffa väljarna. För mig var det prio ett, att kunna ta sig ut och ställa upp ett tält väldigt enkelt och träffa medborgarna. Det ingår i allra högsta grad i oppositionsrådsrollen att vara anträffbar och exponerad.
Norrbottens Medias genomgång av oppositionsrådens omkostnadsramar visar att det framför allt är Kenneth Backgård som använt pengarna till teknisk utrustning, medan de övriga främst köpt resor och betalat avgifter för till exempel kurser.Ett undantag är att Mattias Karlsson köpte två telefoner under förra mandatperioden. En i november 2015 och en i oktober 2017.
– Det är ungefär så länge de håller. Hade jag råkat ha sönder någon som inte täcktes av en försäkring hade jag kanske köpt ytterligare en. Det ska jag inte hålla för omöjligt, säger Karlsson.
Karlsson köpte också en portfölj för 1 999 kronor i januari förra året. Sedan han lämnade uppdraget och blev riksdagsledamot har han inte återlämnat några av sakerna han köpt för regionens pengar.
– Det jag har köpt har jag nog liggande på kontoret.
Han tycker att regionen borde vara mer öppen och redovisa politikernas kostnader.
– Då skulle det aldrig bli någon diskussion.
Jens Sundström (L) var det oppositionsråd som hade lägst kostnader under förra mandatperioden. Hans omkostnadsram innehåller kostnader på drygt 37 000 kronor.
– Jag tillhör dem som inte varit oroliga för den här granskningen för fem öre, säger han.
Mellan 2002 och 2018 ägnade sig Sundström åt regionpolitik på halvtid. Resterande tid var han verksam i byggbranschen. Han säger att svårigheten inte varit att använda de offentliga medlen med omsorg, utan att problemet snarare varit att välja om regionen, den privata arbetsgivaren eller partiet ska betala. För att uppnå rättvisa har han tillämpat en varannangångsprincip.
– En telefon på politiken och nästa på företaget.
Sundström tycker att regelverket för omkostnadsramen har varit vagt och är positiv till att det tydliggjorts, bland annat genom att alla inköp numer måste göras inom ramavtalet.
– Själva upplägget kan man ha synpunkter på.