Köpstarka besökare pÄ Konst i det gröna

FÀrre utstÀllare men större publik. LuleÄs alla amatörkonstnÀrer fick sÀlja mÄnga alster pÄ Ärets upplaga av Konst i det gröna.
Dessutom har graffitin smugit sig in.
– Det Ă€r bara jag Ă€n sĂ„ lĂ€nge. De andra hĂ„ller sig anonyma, sĂ€ger mĂ„laren Anton Paulsson Nöjd.

Blandade stilar. Årets Konst i det gröna lockade storpublik.

Blandade stilar. Årets Konst i det gröna lockade storpublik.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2013-08-04 10:59

89 var anmÀlda, men den konstintresserade publiken kom i 100-tals till Konst i det gröna pÄ Kronan i helgen. Dessutom var de köpstarka.

– Det Ă€r vĂ€ldigt mycket folk. Och konstnĂ€rerna fĂ„r sĂ€lja. MĂ„nga kommer med tavlor som de köpt och nĂ„gon kom till och med och frĂ„gade om det fanns nĂ„gon bankomat i nĂ€rheten, sĂ€ger Eva-LinnĂ©a Eriksson, en av arrangörerna.

Anton Paulsson Nöjd har mÄlat graffiti sen 2009 och valde i Är att stÀlla ut sina alster pÄ duk. Annars Àr det större ytor som gÀller.

– Det brukar vara plank och vĂ€ggar. En sprayburk kan man anvĂ€nda pĂ„ en stor yta och dĂ„ Ă€r det mer möjlighet till att göra detaljer, sĂ€ger han.

– Jag inspireras allt möjligt. Andra mĂ„lare, naturen och min omgivning.

Anton Paulsson Nöjd tycker att det mÀrks att graffitimÄlningen Àr pÄ frammarsch i LuleÄ.

– Den har uppmĂ€rksammats pĂ„ ett bra sĂ€tt, sĂ€ger han.

SvenskalÀraren Helena Hansson stÀller ut för första gÄngen och hon Àr glad över att Àntligen fÄ visa upp det hon skapat i sin lilla ateljé pÄ övervÄningen i sitt hus.

– Nog var jag lite nervös innan. Jag har aldrig trott att jag kunnat mĂ„la. Jag jobbar sĂ„ mycket med mĂ€nniskor och processer sĂ„ jag behöver göra nĂ„got med hĂ€nderna, sĂ€ger hon.

– Jag mĂ„lar inte sĂ„ ofta bara lite dĂ„ och dĂ„. Det kan gĂ„ mĂ„nader utan att jag gör nĂ„gonting. Men nu har jag för att fylla en skĂ€rm.

Helena Hansson har utvecklat tvÄ stilar som hon tycker om.

– Jag tycker om det röda, bĂ„de i oljan och akrylen. Jag tycker man blir glad av den. Det röda tilltalar mig. Sedan gillar jag ocksĂ„ det stilistiska som ser lite tryckt ut, sĂ€ger hon.

– Det Ă€r kul att fĂ„ mĂ€nniskors respons. Man hör att det finns ett prat om en mĂ„lningar och folk uppfattar och kĂ€nner nĂ„gonting.

Till nÀsta Är fanns ett nytt önskemÄl frÄn den överhettade besökarna. Glass.

– Vi mĂ„ste nog tĂ€nka pĂ„ det till nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger Eva-LinnĂ©a Eriksson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om