Stina Israelsson jobbar på Konsument Luleå och möter i sitt dagliga arbete oftast konsumenter som vill reklamera en vara eller en tjänst. Vanligtvis handlar det om begagnade fordon eller hantverkstjänster, köp som handlar större summor pengar. Få vänder sig till en konsumentvägledare för att klaga på dagligvaror, som mat och andra hushållsprodukter. Men oavsett vad vi konsumerar är det vissa faktorer som styr vårt beteende och våra val.
– Valen vi gör är medvetna eller omedvetna. Vi styrs av vanor, behov och influenser från olika håll, men också av sociala faktorer som rekommendationer från familj och vänner.
Miljömedvetenhet, ålder, yrke, livsstil styr hur och vad vi handlar. Priset är givetvis också en faktor, särskilt i hushåll med sämre ekonomi.
Stina Israelsson påpekar att det finns forskning som visar vad som påverkar oss när vi kommer in i en butik. Färger, bakgrunder och musik påverkar oss på olika sätt beroende på vem vi är. Får vi en positiv känsla så leder det kanske fram till att vi gör ett impulsköp. Hur olika produkter exponeras är också av betydelse för hur vi påverkas i dagligvarubutiker, till exempel vilken plats i hyllan en vara har.
– När man bygger upp stora berg i butikerna av exempelvis konservburkar och så är priset 3.90 styck, blir intrycket att det är särskilt billigt. Om man sedan går till den vanliga hyllan kan 3.90 visa sig vara ordinarie pris, säger Stina Israelsson och tillägger att erbjudanden som finns på plats i butikerna kan få oss att handla mer än vi tänkt från början.
Hon tar ett exempel med gurka, där butiker säljer två stycken för exempelvis 15 kronor. Sedan kan styckepriset vara 7.90 och den verkliga vinsten med att köpa två blir i själva verket bara 80 öre, eller en krona vid avrundning uppåt. Stina Israelssons råd är att fundera över hur mycket gurka som verkligen går åt i hushållet, innan man köper två i tron att man ska tjäna på det.
När butikerna erbjuder extrapriser på vissa varor ska det ordinarie priset alltid anges. Det ska också finnas ett jämförelsepris, enligt Stina Israelsson.
– Det säger prisinformationslagen. Du som konsument ska kunna göra medvetna val och jämföra kostnaden på olika varor. De får inte fara fram med osanningar i butiken.