Enligt Konsumentverket rörde drygt 19 procent av alla klagomål, som kom till konsumentvägledarna i Norrbotten år 2011, boende.
- 10-14 procent rörde hantverkstjänster på ett eller annat sätt, säger Sundberg och nämner kök, avlopp el och bränsle.
Konsument Luleå hade i fjol 3 100 ärenden. Sett till hela Norrbotten handlade det om 5 700.
Tre punkter
- Det kan nog handla om runt tusen på hela länet, säger Sundberg och konstaterar att vägledningen i Luleå har öppet hela dagarna, varje vardag. Att man därför även då och då får hjälpa andra än konsumenter från Luleå.
Enligt honom riktas kritiken främst mot de stora jobben - ytfinishjobben som snickeri och golv.
Han nämner främst tre punkter.
4 Omfattning och kvalitet. Beställare och utförare är inte ense om vad man kom överens om. Det kan skilja i tycke och smak om kvalitet samt olika åsikt om vad man förväntade sig av jobbet.
- Kanske man tycker att hantverkaren gjort mindre än vad man väntat sig och kanske använt sig av ett material som man ej förväntat sig, säger Johan Sundberg och ger exempel på att det kan handla om rörarbete med synliga rör. Beställaren förväntade sig förnicklade rör, medan hantverkaren använt sig av kopparrör för att dessa är billigare.
4 Tidspassning. Arbetet har inte startat i tid och görs inte klart i tid.
4 Priset.
Skriftligt avtal
- Det har varit lite gorm kring rot-avdraget och moms. Det sistnämnda ska självklart ingå för privatpersoner.
Konsumentverkets råd är att ett skriftligt avtal skrivs där det klart framgår vilken omfattning arbetet har, hur lång tid det ska ta och vad det ska kosta. Det är också viktigt att avtala om tilläggsarbeten som kan uppstå under arbetets gång.
Telefoni är ytterligare ett konsumentproblem, i alla fall i Norrbotten, med 17 procent av alla klagomål. Lika många klagomål gällde fordon och transporter.