Konsten att bli märkt

Vad sägs om en tiger på axeln eller ett höstlöv i nacken? Intresset för tatueringar tycks hålla i sig. - Motiven har blivit större och mer personliga. Folk ställer helt andra krav på standarden nu jämfört med för tio år sedan, säger Fedja Budimir vid Aeon Ink & Piercing i Luleå.

"Nästa tatuering blir nog över bröstet". Antalet konstnärliga motiv på Patrik Müllers kropp ökar successivt.

"Nästa tatuering blir nog över bröstet". Antalet konstnärliga motiv på Patrik Müllers kropp ökar successivt.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

LULEÅ2010-08-13 06:00
- Myten om att det bara är sjömän och kriminella som tatuerar sig har försvunnit. Det är mer accepterat nu, säger Patrik Müller från Luleå på väg ner till tatueringsrummet hos Aeon Ink & Piercing. Utanför fönstren hänger regnet tungt över ett närmast folktomt kvarter men i lokalen på Sandviksgatan råder full aktivitet. Kunder kommer och går och ljudet av en flitigt använd kaffemaskin bullrar i bakgrunden.
"En del av vardagen"
Det är långt i från första gången som Patrik sätter sig i tatuerarstolen. I dag väntar en fortsättning på ett minst sagt varierande verk på vänsterarmen. Skyddsänglar trängs med romerska krigare, rosor och en grekisk staty.
- Det här är min sjätte tatuering. Att skaffa nya har blivit ett projekt som hela tiden utvecklas. De representerar olika perioder av mitt liv, hur det var när jag gjorde dem. Det har blivit en del av vardagen att komma hit, säger Patrik och berättar att närmare 100 timmar har lagts ner på tatueringen hittills. Den blev inte som han föreställt sig utan bättre.
- Ett tips för den som vill tatuera sig och har en bestämd idé är att våga ge tatueraren lite frihet, det blir så mycket bättre då, säger Fedja Budimir, en av tre personer som driver verksamheten. Koncentrerat och med stadig hand skapar han en romersk kullerstensgata på Patriks underarm.
Trender nu och då
Tatueringskonsten är ingen ny företeelse. Människor världen över har i tusentals år förevigat motiv på sig själva, något man funnit bevis på från exempelvis det antika Grekland och Romarriket. Och intresset verkar knappast svalna.
- Vi har sett en ökning av antalet unga som kommer hit, många kommer när de precis har fyllt 18. Motiven har blivit större och mer realistiska, till exempel porträtt. Många vill tatuera in texter. Numera blir det sällan delfiner och små rosor, samtidigt dör en trend sällan ut helt, berättar Budimir. Han arbetar i en steril miljö och uppmanar tatueringssugna att gå till en professionell tatuerare som har hygienen, utrustningen och kunnandet som krävs. Han har fler tips till den som vill använda kroppen som målarduk.
- Det är aldrig försent att tatuera sig men det kan vara för tidigt. Man ska ha tänkt igenom vad man vill och lägga ner tid på att välja en bra bild. Samtidigt är det viktigt att man följer hjärtat och vågar vara lite impulsiv. Tycker man att det är en väldigt stor grej att tatuera sig, att motivet har sådan stor betydelse att det blir någon slags terapi, så ska man kanske inte göra det. Med lite distans till sin kropp bär man tatueringen bättre, säger Fedja och fortsätter med dagens kund som verkar närmast oberörd av nålens framfart.
- För en tatuerare är det en belöning att se en sådan här tatuering växa fram. Det är en skapande process och man upphör aldrig att lära sig, det är det som är charmen i det här yrket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om