Konståkning på schemat

Luleå konståkningsklubb har många åkare i eliten i respektive åldersklass. Vilma Nord, 13, tycker att träningen är viktig.
– Jag vill bli så bra jag kan bli, det finns alltid något att förbättra. Om det räcker till OS vore det coolt, säger hon.

Nora Kemi, 13, tränar konståkning upp till nio gånger i veckan. Hon har inte ännu bestämt vad hon ska söka i gymnasiet. Att träna konståkning på skoltid tycker hon låter intressant.

Nora Kemi, 13, tränar konståkning upp till nio gånger i veckan. Hon har inte ännu bestämt vad hon ska söka i gymnasiet. Att träna konståkning på skoltid tycker hon låter intressant.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2013-11-09 09:27

När Vilma Nord, Nora Kemi och Emelie Landström ska söka till gymnasiet kan de, om allt går enligt planerna, söka till nationell idrottsutbildning i konståkning i Luleå.

Nu förbereder de sig inför träningen med tränaren Alexander Majorov. Innan de går ut på isen i d-hallen övar de hopp vid sidan av.

Nio gånger i veckan

Inne i den lilla barack som är uppsatt vid isen som omklädningsrum blir det trångt när en grupp kliver av och den andra ska knyta på sig skridskorna. Gruppen av konståkare som flickorna tillhör tränar på is mellan åtta och nio gånger i veckan. Dessutom har de träningar utanför isen.

Konståkarna som tränar just nu tävlar i de två högsta grupperna i landet i deras åldersgrupper.

– Det här är mitt andra hem. Här har jag vänner som jag delar mitt intresse med. Om jag inte tyckt om det skulle jag ju inte vara här så mycket, säger Emelie Landström.

Bra på skoltid

De tycker att de inte vet tillräckligt om utbildningen ännu, men de säger att det är en möjlighet.

Även Jorid Skarstein, mamma till Vilma Nord, är osäker på vad den nya idrottsutbildningen innebär.

– Men jag tycker att det är bra att konståkningens framgångar uppmärksammas. Om det ger möjligheter att träna på skoltid tror jag att det underlättar för åkarna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om