Konst om solidaritet, fred och jämställdhet

LIVET. Vördnad inför livet är ett av de teman som Helga Henschen upprepar.

LIVET. Vördnad inför livet är ett av de teman som Helga Henschen upprepar.

Foto: Eva Bergsten Sundberg

Luleå2017-12-15 06:00

Vi står och trängs i trappen. Det är alldeles fullt vid kassan en vanlig hösttisdag när Thielska galleriet ställer ut ett av Ernst Thiels barnbarn, Helga Henschen. Hon ritade och skulpterade vår tid.

Helga Henschen föddes för etthundra år sedan men hennes konstverk är fortfarande aktuella. En stor del av sitt liv skapade hon bilder och sentenser för att påminna oss om att vi är människor och inte hämndlystna maskiner. Hon höll upp slagord om solidaritet, fred och jämställdhet och blev inte tagen på allvar. Hennes skulpturer och hennes installationer sågs som dekorationer av samtiden.

Ett av hennes viktigaste verk är tunnelbanestationen Tensta. Här förutser hon våra rädslor för dem som inte är en del av det gamla Sverige. Stationen är fylld av ljus och hopp om att vi ska lära oss något nytt när vi möter varandra. Inför arbetet i Tensta far Helga Henschen till Vietnam, tillsammans med riksdagsledamoten Birgitta Dahl (S) och riksdagsledamoten John Takman (VPK). I Sverige fanns då främst flyktingar från diktaturerna i Sydamerika och från krigen i Centralamerika. I Tensta fick de ett nytt hem.

Helga Henschen väljer att kalla stationen ”En ros till invandrarna” när den invigs 1975. Hon fortsätter sin kamp för solidaritet med dem som flyr och kommer hit under 1980-talet. En av hennes mest kända sentenser är frågan: Är du en medmänniska eller en motmänniska?

Det är inte bara hoppet om en fredlig värld som upptar hennes vardag, hon är även en av de första som skriver och tecknar om hur viktigt det är att vi är varsamma med vår jord. Redan 1972 ställer hon ut bilder som innehåller uppmaningar om att skydda vår jord.

När jag trängs i de små utställningssalarna finns flest besökare bland montrarna med bokillustrationer. Många minns bilderna till Gösta Knutssons Pigge Lunk. Andra minns glädjen över varje ny bok av Anna-Lisa Wärnlöf, Claque, som var försedd med ett omslag av Helga Henschen. Claques ungdomsromaner om Pella, Fredrika, Jakob och alla andra ungdomar som söker sin egen väg mot att bli vuxen fick nya dimensioner av Helga Henschens bilder.

Men trots att hennes teckningar gärna är enkla och hennes ord raka när hon använder sin penna är hon inte naiv. Hon vet att de åsikter som hon lever för i sina bilder är en del av en rörelse. Ibland är det kooperationen, eller fredsrörel-

sen, andra gånger socialdemokraterna och många gånger kvinnorörelsen. Den viktigaste personen eller rollen har hennes alter ego Rebella. Hon kan säga allt som inte sägs i de fina salongerna som Helga Henschen besökte hela sitt liv.

Men det är inte bara bilder vi får se i galleriet. Vi får möta Helga Henschen som skuptör. Hon arbetade i många år i lera för att utrycka sitt om tillit och fred. Hennes figurer är ofta mångtydiga. Formen kan hjälpa oss att förstå men ännu oftare är det intuitionen som berättar vad de olika figurerna har för innehåll. I sin självbiografi säger hon att hennes skulpterande är en rit, en bön…en besvärjelse som hon inte kan leva utan. Många av skulpturerna har en kärna eller en yta som visar oss hur skört livet är.

Missa inte denna jubileumsutställning om du har vägarna förbi. Helga Henschens bilder och verk är en del av hur vi har blivit till.

KONST

Hela Helga Henschen Thielska galleriet, Stockholm Utställningen pågår till den 21 jan 2018
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om