Konkurrensverket manar: "Tjalla på varandra"
Konkurrensverket jagar anbudskarteller. I går gjorde myndigheten ett nedslag i Luleå.- Vi uppmanar företagen att tjalla på varandra, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket.
Ett aktuellt fall är den så kallade "asfaltkartellen". Där gick nio asfaltsföretag ihop och delade upp asfaltsbeläggningsmarknaden i Götaland och Svealand mellan sig.
Företagen fälldes av Stockholms tingsrätt 2007 för brott mot konkurrenslagen och fick 500 miljoner i böter för otillåtet prissamarbete.
Fem av företagen fälldes i Marknadsdomstolen 2009.
Rundabordssamtal
Ett led i jakten på karteller är att komma ut och träffa människor som har insyn i upphandlingar. Därför åker Konkurrensverket runt i Sverige och håller "rundabordssamtal" med kommuner, landsting och företag.
I går var det alltså Luleås tur.
Konkurrensverket uppmanar offentliga upphandlare inom stat att höra av sig om de misstänker en anbudskartell.
- Folk från upphandlarsidan kanske börjar märka ett slags mönster i hur man får anbud från olika företagare och fattar misstankar. Då är det viktigt att de vet att vi finns och att de kan kontakta oss, säger Dan Sjöblom.
Även företagare som ägnar sig åt kartellbildning uppmanas kontakta Konkurrensverket.
- Vi har ett speciellt program som säger att det företag som är med i en kartell, och som kommer först till oss och säger att de har haft en olaglig kartell kan slippa att betala avgifter, säger Don Sjöblom.
Uppmanas att tjalla
Syftet med det är att rubba samarbetet kring upphandlingen.
- Vi uppmanar företagen att tjalla på varandra.
Ett annat problem som ibland görs gällande är att företag ibland försöker ändra strukturen på en marknad genom att dumpa priserna och ta förluster under några år.
- Kommer något företag in och erbjuder ett lågt pris för att slå ut de andra företagen, så är det upp till kommunerna att ta ansvar och utforma bra anbudstävlingar. Variera uppdragets storlek, period och dela upp volymerna, säger han.
Kritisk mot rykten
Men Sjöblom anser man ska vara kritiskt mot rykten om prisdumpning i samband med upphandlingar.
- Man ska inte vara så snabb att acceptera den beskrivningen. De företagen måste vara väldigt säkra på att det ska löna sig att gå med förlust under flera år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!