Konkurrensen om sommarjobben ökar

Företagen söker sommarvikarier allt tidigare. Det märks inte minst på Arbetsförmedlingen som i december fick in 1 200 lediga ferieplatser till i sommar.

Söker jobb. Emma Skott, Sebastian Lamberg, Anna-Maria Hagström och Kristoffer Sundström har alla siktet inställt på att jobba i sommar.

Söker jobb. Emma Skott, Sebastian Lamberg, Anna-Maria Hagström och Kristoffer Sundström har alla siktet inställt på att jobba i sommar.

Foto: Linnea Bergenudd

Luleå2015-01-29 19:54

Företagen är ute och söker semestervikarier allt tidigare. Trenden har hållit i sig i cirka tre år och beror enligt Arbetsförmedlingen på att det blir allt tuffare för företagen att hitta kompetent personal och det leder till att det blir en huggsexa om arbetskraften under sommaren.

Framför allt är det inom vård- och omsorg som man har allra svårast att hitta personal.

­– Det är svårare nu än tidigare år. Vi har en pågående generationsväxling på arbetsmarknaden samtidigt som vi som är och andelsmässigt så har vi färre och färre ungdomar samtidigt som vi har en god arbetsmarknad som gör att konkurrensen ökar, säger Göran Nilsson, arbetsförmedlingschef i norra Norrland.

Nilsson menar att det framför allt är brist på yrkesutbildade personer inom vård och omsorg vilket riskerar sämre service till vårdtagare både i kommunerna och landstinget.

Finns det en konkurrens mellan vårdsektorn och industrin?

­– Ja, så kan det vara. Ungdomar ser många gånger till hur mycket pengar de hinner tjäna under en sommar och tar då ofta industrijobbet som är bättre betalt.

NSD träffade Emma Skott, 18, Sebastian Lamberg, 19, Anna-Maria Hagström, 18, samt Kristoffer Sundström, 20, på gymnasieskolan Hackspetten. Alla fyra går sista året på Handelsprogrammet och ser fram emot att få komma ut i arbetslivet.

Och det är i första hand på praktiken via skolan som ungdomarna hoppas att få jobb. Men några av de ungdomar som NSD träffar kan också tänka sig ett jobb inom vården. Anna-Maria Hagström har också sökt jobb inom hemtjänsten och ser det som ett tänkbart alternativ.

­– Jag har precis sökt jobb inom hemtjänsten, jag gillar att jobba med gamlingar och kan absolut tänka mig att jobba inom hemtjänsten ett tag och hjälpa folk.

Sebastian Lamberg jobbade inom hemtjänsten redan förra sommaren och kan tänka sig att göra det igen.

– Det är ju en bransch som det verkligen behövs mycket folk till. Vissa helger var det nästan panik för att vi var så få som jobbade, berättar han.

Kristoffer Sundström hoppas kunna fortsätta med sitt extrajobb även i sommar.

– Jag har jobbat extra på helgerna som blombud och målet är ju att få ett jobb så man tjänar tillräckligt med pengar för att kunna flytta hemifrån, säger han.

Lönen är viktig, men ännu viktigare är att hitta ett jobb man trivs med i längden, menar Emma Skott.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med i framtiden, så jag provar gärna på lite olika saker, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om