Konkurrensen ökar skaderisken

Konkurrens inom laget, pliktkänslor, lust och ibland dumhet. Orsakerna till överträning - som kan leda till idrottsskador är många.

Foto:

luleå2013-05-28 09:40

–  Speciellt när det är försäsong vill man visa vad man går för att och att man kan. Då kan det vara lätt att pressa sig själv lite extra hårt, säger fotbollsspelaren Frida Jakobsson, Alviks IK.

Vi träffar fotbollspelare Johanna Markström, Anne Landström, Felicia Hansson och Frida Jakobsson från Alviks IK för att tala om idrott och skador. Samtliga har spelat fotboll regelbundet sedan de var barn. Att alla fått skador som är kopplad till fotbollen är därmed inte konstigt.

–  Hur mycket skador man får beror på så många olika saker, bland annat vilken spelstil man har. Jag är själv inte den som backar för att gå in i närkamp, konstaterar Frida Jakobsson.

Idrottsskadorna hon själv har drabbats av har aldrig fått henne att fundera på att packa ner fotbollsskorna i förrådet.

Anne Landström framhåller att det är viktigt att bygga upp kroppen för att försöka undvika skador.

–  Det är viktigt med en bra grundfysik och att man har styrkan, då är det lättare att undvika skador.

Pressat över gränsen

Alla fyra har haft perioder när de pressat sina kroppar lite mer än vad som egentligen har varit bra, de har övertränat, eller inte vilat tillräckligt efter en skada. En orsak är naturligtvis att de älskar sin sport och att det är svårt att sitta bänkad under träningar och matcher. En annan är allvaret som finns när man lämnar flicklaget och går över till damlaget. Konkurrens uppstår. Vilka ska få spela, vilka positioner finns? När en fotbollsspelare vill spela mer än vad som egentligen är bra, eller behöver pausa, kan det vara bra med stöd från fotbollskompisarna och tränarna.

– Man måste lära känna sig själv och sin kropp, ingen annan gör det. Din tränare vet inte hur mycket du kan träna eller inte träna, säger Felicia Hansson.

Fyra spelares skadelista

Johanna Markström

Ålder: 22. Spelat fotboll: Sedan hon var fem år. Position i laget: Back.

Skador: Stukade fötter ”vet inte hur många gånger”.

Anne Landström

Ålder: 23. Spelat fotboll: Sedan hon var sex år. Position i laget: Mittback. Skador: Stukade fötter, problem med muskelfästen baksida lår, sträckningar och inflammationer i benen, sprickor i menisken – båda knäna.

Felicia Hansson

Ålder: 24 år. Spelat fotboll: Sedan hon var sex år. Position i laget: Innermittfältare. Skador: Skadade fötter, problem med benhinnor

Frida Jakobsson

Ålder: 20 år. Spelat fotboll: Sedan hon var sex år. Position i laget: Ytterback. Skador: Hjärnskakning, slitit av främre korsband, krossa inre menisken, övriga knäskador som lett till operation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om