Konkurrensen hårdnar - då ska Visscher coacha skolan

Personalen i Luleå kommuns skolor ska bli bättre marknadsförare.Elever och föräldrar ska betraktas som kunder i skolsystemet.

David Visscher ska coacha skolpersonalen i marknadsföring. I förgrunden Sture Bryggman. FOTO: Bengt-Åke Persson

David Visscher ska coacha skolpersonalen i marknadsföring. I förgrunden Sture Bryggman. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-08-29 06:00
Luleå kommuns skolor har de senaste åren utsatts för konkurrens från friskolor. Barn- och utbildningsförvaltningen har satsat pengar i marknadsföring och nu vill man gå vidare.
Med syftet "att öka förståelsen för konkurrenssituationen och öka tilltron till den egna verksamheten" har före detta Plannja-coachen David Visscher anställts på halvtid som projektledare.
Vid gårdagens barn- och utbildningsnämndsmöte presenterades Visscher som en som arbetat i en konkurrensutsatt verksamhet. Sture Bryggman förklarade bakgrunden.
- Vi har lite för många anställda som inte accepterar att vi befinner oss under konkurrens, säger han.
I beskrivningen av projektet står att läsa att det saknas en vedertagen definition av kunden. Just ordet kund är också något av en knäckfråga.
Rött skynke
- Kundbegreppet är känsligt och ett rött skynke för många. Men det är viktigt att bygga upp ett synsätt att eleverna och föräldrarna är våra kunder och vikten att vara lyhörd för deras åsikter.
Enligt Bryggman finns det rektorer som inte har följt med i förändringarna i lagen, förändringar som allt eftersom ökat föräldrars och elevers inflytande i skolverksamheten.
Ingrid Elisabeth Wikström, centerpartiet, uppskattade initiativet med marknadsföringsprojekt.
- Det behövs krafttag. Det är en kulturell fråga, vi är hemmablinda och det finns en gnällmentalitet i skolan.
Annika Sundström, vänsterpartiet, är kritisk.
- Det är vikigt att personalen är professionell, men jag köper inte kundbegreppet om eleverna. De köper inget, säger hon.
David Visscher säger att han bland annat ska samla information hur personalen i skolan ser på skolsystemet och vara en bro mellan skola som näringsliv. Att ordet kund är känsligt kan han förstå.
- Jag brukar bara säga barn och föräldrar. Men konkurrensen gör att man måste ändra sitt tänkande. Ordet kund kanske är ett sätt att försöka förändra sättet att tänka. Vi måste se till att vi blir så bra vi kan bli. Kundbegreppet är relevant om man tänker att skolan är en verksamet som levererar vissa tjänster.
Saknar kultur
I projektbeskrivningen står att organisationen saknar kultur för att ta emot kritik och att det finns en osäkerhet att ta och ge konstruktiv kritik mellan olika led i organisationen.
- Jag tror att skolan är självkritisk över att den inte tidigare på samma sätt haft behov av ett system som handskas med kritik, oavsett om kritiken varit befogad eller inte, säger David Visscher.
Kostnaden för projektet är inte klar, förutom Visschers lönekostnad på 16 250 kronor i månaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om