Tre av tio arbetsgivare inom den privata sektorn i Norrbotten har i flera år upplevt brist på kompetens. Motsvarande siffra för offentlig sektor är 45 procent, och det gäller främst lärare och vårdpersonal.
LÄS MER: Bristyrken och överskottsyrken - här är listorna
– Det här är ett hot mot den regionala tillväxten, säger Göran Nilsson marknadsområdeschef för Arbetsförmedlingen i Norra Norrland och anger generationsväxlingen som den främsta anledningen till läget.
Han uttrycker stor glädje över att andelen 65- plussare som fortsätter att jobba ökar.
– Nu har vi 6 700 från den gruppen på vår arbetsmarknad.
Under fjärde kvartalet 2014 var 9 350 personer i åldersgrupperna 16 - 64 år arbetslösa. Fram till fjärde kvartalet 2015 bedöms arbetslösheten minska med cirka 500 personer och fram till samma tid 2016 med ytterligare 750 personer.
– Prognoserna bygger på intervjuer med våra arbetsförmedlingar, säger Göran Nilsson.
Av de arbetslösa utgörs 60 procent av personer som tillhör utsatta grupper som utrikes födda, personer med bara förgymnasial utbildning, funktionshindrade och personer i åldern 55 plus. Göran Nilsson utlovar kraftansträngningar för att hjälpa dessa grupper ut på arbetsmarknaden. Det handlar till exempel om att skapa större möjligheter för unga utan gymnasiekompetens att studera vidare och hitta praktikplatser.
– Och vi måste bli mycket snabbare på att få ut invandrare med akademiska examina på arbetsmarknaden. Annars lämnar de Norrbotten för andra delar av landet, säger Göran Nilsson som på onsdagen höll presskonferens tillsammans med Timo Mulk - Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker.