Det är två kurser i AI som eleverna ska kunna välja att läsa. Kurserna kommer att kunna läsas i naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet i deras programfördjupning, men även inom individuellt val.
I landets skolor finns dock få lärare med kompetens att undervisa i ämnet. För lärare som idag är behöriga att undervisa i teknik, matematik, programmering, gränssnittsdesign och webbutveckling behöver 15 högskolepoäng inom artificiell intelligens för att bli behöriga att undervisa i ämnet.
– Vi har lärare som har kompetens men behöver komplettera med de här 15 högskolepoängen, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef Luleå kommun.
Problemet är att det inte finns någon färdig kurs för lärare att läsa.
– Vi har inte fått någon direkt förfrågan av någon att erbjuda en utbildning. AI är ett väldigt brett område. Vi vet inte ännu vad det är som efterfrågas, säger Robert Brännström, huvudansvarig utbildningsledare, institutionen för system- och rymdteknik, Luleå tekniska universitet.
– Om någon ska vara behörig att sätta betyg i september i år så måste de börja läsa nästa vecka. Jag tror det är många skolor som inte kommer att kunna erbjuda de här kurserna till hösten, säger Peter Parnes, professor vid Institutionen för system- och rymdteknik, vid Luleå tekniska universitet.
Efter ett tryck från gymnasieskolor att införa AI som ett ämne i gymnasieskolan, något som skulle ske inför hösten 2025 i samband med reformen när man inför ämnesbetyg, Gy25, beslutade Skolverket att redan 2024 erbjuda möjligheten för de skolor som ville och redan hade rätt kompetens.
– Det kommer att vara svårt för en del skolor att göra en sådan här stor ändring, men det här ger skolorna frihet att införa kurserna 2024 om man har möjlighet. Det kan vara så att man har en lärare som redan har kompetensen och då ger det möjlighet att införa kurserna, säger Gunilla Rooke, undervisningsråd Skolverket.
Vid Luleå gymnasieskola så kommer kurserna inte att införas till hösten 2024.
– Vi har inte ännu bestämt när kurserna ska erbjudas. Då kurserna i en programfördjupning oftast ligger i slutet av en gymnasieutbildning jag kan tänka mig att vi då är framme vid hösten 2025 eller hösten 2026. Vi ska nu i närtid titta på hur de här lärarna ska få den kompletterande utbildningen, säger gymnasiechefen Eva Lindbäck.