Så ska dricksvattenbrist i kristid undvikas

Vid krig kan dricksvatten bli en bristvara, nu erbjuds kommunerna en grundläggande utbildning som stöd till planering för att säkerställa försörjning och utarbeta plan för nödvatten. "Ytterst är det vid krig, men planerna ska fungera för hela skalan, från kris till krig", säger Henrik Larsson, länsstyrelsen.

I kristider kan dricksvattnet bli en bristvara. Nu utbildas kommunerna i hur det ska undvikas.

I kristider kan dricksvattnet bli en bristvara. Nu utbildas kommunerna i hur det ska undvikas.

Foto: Liselotte S Johansson

Luleå2023-11-19 14:00

Under veckan har framför allt Luleå och Boden av länets kommuner utbildats i dricksvattenhantering under höjd beredskap. När utbildningen, som är ett regeringsuppdrag till länsstyrelserna i Sverige, är klar har alla länets kommuner samt Region Norrbotten erbjudits utbildningen.

– Länsstyrelserna ska utveckla stöd till kommunernas kontinuitetsplanering för att säkerställa dricksvattenförsörjning och utarbeta plan för nödvatten vid höjd beredskap. Det går ut på att ge kommunerna stöd och inspiration i det arbetet, säger han.

Det är länsstyrelsen och livsmedelsverket som står för kursen som görs i samband med länsstyrelseveckan 2023.

Planverket kring dricksvattenhantering under svåra förhållanden hanterar hela hotskalan.

– Ytterst är det vid krig men det kan också vara en större kris som att vattnet försvinner av andra orsaker, till exempel att vattnet blir otjänligt, att det blir ett utsläpp eller att det blir strömavbrott, säger Henrik Larsson och fortsätter:

– Vi har mycket vatten men allt det vattnet går inte att dricka som det är. Normalt krävs det någon behandling för att det ska kunna kallas dricksvatten. En annan del är om det inte finns vatten i ledningarna för då måste man planera nödvatten som tankbilar eller vattentankar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!