Läckande tak, dålig luft och brister i brandsäkerhet. Problemen har avlöst varandra sedan socialförvaltningen flyttade till "Vattenfallshuset", menar Vision och SSR.
– Vi har problem med att hissarna stannar och inte går att använda. Det blir problem för de som inte kan ta trappan och problem för lokalvårdare. Att då svaret är att vi bara ska fortsätta felanmäla känns inte tillräckligt, säger Julia Linder som förutom att vara skyddsombud arbetar som handläggare på socialförvaltningen.
Hon har tillsammans med skyddsombuden Sara Stiglund, Ninni Wennström, Ulrika Winbjörk och Anna Poggats framfört kritik mot arbetsmiljön i socialförvaltningens nya lokaler i samband med och efter flytten i december.
Ganska snabbt upptäcktes problem med luft och fuktskador.
– Det har läckt från taket sedan vi flyttade in, men det var först vid anmälan från oss som arbetsgivaren tog tag i problemet, säger Julia Linder som förutom att vara skyddsombud arbetar som handläggare på socialförvaltningen.
– Ingen ska behöva bli sjuk på jobbet på grund av luften eller problem i byggnaden.
När facken agerade och lämnade in en framställan till Luleå kommun i mars kommunen med ett svar att åtgärder ska genomföras för att förbättra arbetsmiljön. Men facken tyckte inte det var tillräckligt svarade i sin anmälan till Arbetsmiljöverket att det saknas en tydlighet från kommunen.
– Vi har inte fått någon direkt tydlig tidplan där det framgår när och hur saker ska åtgärdas. Det som framkommit är att det kan ta 3-6 månader. Men vi behöver veta när och vilka mätningar som kommer att göras, säger Julia Linder.
I mars visade det sig att taket, som inte var del av renoveringen, läckte ordentligt.
Julia Linder berättar att det är många medarbetare som känt av besvär efter fukten och läckaget.
– Vi håller på göra en sammanställning för varje enhet där vi kartlägger alla medarbetares hälsobesvär. Det är många som upplever besvär, sen är de i olika allvarlighetsgrad, säger hon.
Det handlar om sådant som huvudvärk och infekterade ögon till att personer har svårt att andas i lokalerna. Kommunen har ordnat en ersättningslokal för upp till åtta personer, där ett kriterium varit att de absolut inte kunnat vistas i lokalen. Men Vision och SSR menar att de inte tillgodosett alla medarbetares behov genom lokalen.
– Även om man inte har jätteallvarliga besvär så skapar det en oro för vi vet ju inte vad det är vi andas in och vad som orsakar att folk mår dåligt.
Socialförvaltningens verksamhetschef Anna Saxin säger att de följt Luleå kommuns rutin när de påbörjat en utredning om byggnadsrelaterad ohälsa (BRO) efter fackens framställan i mars, men inte tagit del av anmälan till Arbetsmiljöverket.
Hur uppfattar du läget med arbetsmiljön i huset?
– Jag uppfattar läget som att vi har frågor som vi behöver få besvarade. Det är därför vi har påbörjat arbetet och det har varit pågående under en längre tid.
Kunde ni ha agerat tidigare, problem upptäcktes ju redan vid inflytt?
– Vi flyttade ju in under december och sedan dess har det varit olika frågor som varit pågående och man har försökt omhänderta frågor eftersom, säger Anna Saxin.
Hon säger att det inte fanns någon särskild orsak att en BRO-utredning inte inleddes före fackens påpekanden.
– Jag har stor respekt för vad medarbetare tänker och känner, det är viktigt att vara lyhörd. Jag tycker att dialogen mellan oss är väldigt viktig och vi har en pågående dialog. Kommunikationen hade vi kanske kunnat ha bättre. Men vi är där vi är och försöker omhänderta det på bästa sätt tillsammans, säger Saxin.
Kommunikationen kring brandrutin är en sådan sak som kommunen kunnat göra bättre, förklarar verksamhetschefen men menar att det beror delvis på att många samsas i huset. Att det inte finns någon tydlig tidplan delvis på att olika åtgärder har olika tidplaner, menar Saxin.
Tycker du ni har gjort tillräckligt?
– Det är ett pågående arbete, vi är inte färdiga. Vi har ett nytt möte där vi ska gå igenom den hälsoenkät som alla på socialförvaltningen svara på.
Om behov upptäckts i samband med mötet kan antalet som får arbeta i tillfälliga lokaler utökas, om behovet finns, säger Saxin. Gällande strulet med hissarna så inväntar kommunen besked om åtgärd.