Det handlar om plagg från den kinesiska kedjan Shein.
– De kan innehålla giftiga kemikalier, säger Jenny Widmark, hållbarhetschef på kommunens miljöbolag Lumire.
Beslutet har väckt uppseende medialt.
– Vi som verksamhetsutövare är skyldiga att följa försiktighetsprincipen i Miljöbalken och vill inte bidra till att de här kläderna ska finnas på någons kropp.
Vad kan det handla om för risker?
– Det är kläder som kan ge hudirritationer, utslag och klåda. Det kan också finnas hormonstörande ämnen som kan påverka fertiliteten och ämnen som vid långvarig kontakt kan vara så pass skadliga att det finns risk för cancer.
Försvinner inte dessa ämnen när man tvättar plaggen?
– Nej, alla kemikalier tvättas inte bort. Många är bundna till fibrerna i tyget och då försvinner de inte i tvätten.
Kläderna är också en miljöfara, påpekar hon.
– Vid tvätt kan de släppa ifrån sig mikroplaster och kemikalier som inte bryts ner. Ämnena passerar reningsverken och går ut i naturen och skadar djurliv och miljön.
Om Lumires personal ser på lappen att plagget är från Shein sorteras det undan och skickas till förbränning och energiåtervinning i värmeverket i Boden.
– Där kan de ta hand om det på ett säkert sätt.
Men när kläderna redan finns, är det inte bättre att använda dem då än att bränna upp dem?
– I dagsläget finns det inget sätt att återvinna den här typen av plagg på ett säkert sätt, så det bästa är att förbränna dem och omvandla dem till energi som kan värma upp våra bostäder.
Vilka reaktioner har det väckt?
– Våra kunder har varit positiva. Det är ju inte alla som känner till riskerna, så de har uppskattat att vi har lyft frågan, säger hon.
Lumire hanterar stora mängder av återvunna kläder och textilier som medborgarna lämnar in på någon av kommunens återvinningscentraler. Kläder i gott skick säljs vidare i secondhandbutikerna i stan och på Risslans återvinningscentral.
Från 1 januari är det lag på att lämna in alla textilier till återvinningscentralerna, även om de är trasiga, vilket gör att volymerna har ökat ännu mer berättar Jenny Widmark.
– När det gäller kläder från Shein är de ofta av så dålig kvalitet att de inte har gått att sälja vidare, konstaterar hon.
Läs mer: Hållbarhetspedagogen: "Finns i barnkläder"
Det var Greenpeace i Tyskland som först larmade om gifterna i Sheins kläder. Organisationen gjorde en stickprovskontroll av produkterna och skickade dem till ett oberoende lab. Analysen visade att en del av plaggen och skorna innehöll farliga kemikalier som bryter mot EU:s regelverk.
– De kan innehålla väldigt höga halter och eftersom produkterna privatimporteras saknas det kontroll. Det går inte att garantera att produkterna är säkra varken för konsumenten eller miljön, säger Jenny Widmark.
Även svenska Kemikalieinspektionen, Elsäkerhetsverket och Konsumentverket gick ifjol ut och varnade, men inte bara för produkter från Shein utan generellt för alla de prylar och kläder som går att köpa via nätbutiker som går under benämningen dropshippingbutiker. Det kan framstå som att butiken är svensk med ett svenskt lager, men varorna skickas i själva verket från en grossist i ett annat land, oftast utanför EU. Varorna innehåller oftare farliga ämnen än andra, konstaterar myndigheterna.
– Det finns producenter från Kina som klarar EU:s regler. Vårt beslut gäller enbart Shein och det har vi fattat efter de rapporter som vi fått från Greenpeace och Kemikalieinspektionen, poängterar Jenny Widmark.