Kommunen tog in konsult som projektledare

Kommunen har haft svårt att anställa ny kompetens när erfarna projektledare slutat. Lösningen blev att ta in en konsult som projektledare för Östra länken.

Luleå kommun och entreprenören NCC har ett gemensamt platskontor för Östra länken.

Luleå kommun och entreprenören NCC har ett gemensamt platskontor för Östra länken.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2021-05-29 09:00

Luleå kommun har haft svårt att bibehålla kontinuiteten i det omfattande projektet som Östra länken utgör. Flera nyckelpersoner som var med i de första etapperna har slutat, av olika orsaker. Sommaren 2017 slutade två av projektledarna. 

Mats Nordgren, som varit projektledare för etapp 4A och 4B gick över till BDX Företagen och Leif Nordlund, som varit projektledare för etapp 4C gick i pension. Max Havama, som tog över som projektledare började på ett konsultbolag efter några månader. 

Strax före julen 2017 tog Ingvar Mosesson över rollen som kommunens projekt- och byggledare för Östra länken. Ingvar Mosesson är inte anställd av Luleå kommun utan anlitas som konsult från tjänsteföretaget Licab, som specialiserat sig på infrastrukturtjänster inom industri och samhälle. Kommunen har ett ramavtal med Licab.

Varför togs han in som konsult?

– I det läget när Ingvar kom in i projektet så hade vi annonser ute för att kunna anställa. Vi har jättetufft att rekrytera projektledare, säger Marianne Kallin, avdelningschef investering och geodata på stadsbyggnadsförvaltningen. 

Ingvar Mosesson har tidigare varit projektledare för delar av Umeåprojektet, den nya ringleden runt Umeå som Trafikverket bygger. Östra länken har för närvarande två huvudprojektledare samt ytterligare två som ansvarar för bygget av pumpstationerna, dock inte på heltid.

Är ambitionen att fortsätta ha två projektledare för Östra länken?

– Det beror lite på. Nu har vi haft det på det här sättet för att vi har haft minst två etapper igång parallellt. Framöver kommer vi kanske inte ha samma volymer, säger VA-chefen Petra Viklund.

– Självklart har vi en målbild att vi ska ha projektledare som är anställda hos oss. Det är viktigt att vi har rätt kompetens på plats som företräder oss, vi måste matcha entreprenören. Ingvar har en fantastisk erfarenhet, han är jättevärdefull, säger Petra Viklund.

Kostnaden för att anlita projektledaren på konsultbasis är högre än om projektledaren hade varit anställd av kommunen. 

– Det är dyrare, säger Marianne Kallin. 

Luleå kommun har betalat Licab sammanlagt 5,2 miljoner kronor för Mosessons tjänster, räknat från den 20 december 2017 till och med den 30 april i år. Kostnaden har varierat år från år, som mest 1,69 miljoner kronor år 2020. Ingvar Mosesson kommer att gå i pension i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!