Kommunen tar åt sig av biogaskritik

Det finns mycket att lära – och göra bättre. Det blir svaret på kommunrevisorernas hårda kritik angående bristerna inom Luleå kommuns biogasverksamhet.

UDDEBO. Här, på Uddebo reningsverk, tillverkas biogas till fordon och levereras till LLT:s biogasbussar. Men biogasprojektet som hållit på sedan 2009 har fått hård kritik från kommunrevisorerna.

UDDEBO. Här, på Uddebo reningsverk, tillverkas biogas till fordon och levereras till LLT:s biogasbussar. Men biogasprojektet som hållit på sedan 2009 har fått hård kritik från kommunrevisorerna.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-04-15 22:28

Kritiken i revisionsrapporten som landade i mars var inte nådig.

LÄS MER: Hård kritik mot Luleås biogas

Förvaltningen har tittat på kritiken och formulerat ett svar som var upp på Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott på torsdagen.

– Revisionen har gjort en gedigen dokumentation som kommer vara till hjälp för oss framåt. Det är bra rekommendationer de kommer med och vi kommer till allra största del att följa dem, säger Lenita Ericson, (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Det har hittats brister i ekonomin, organisationen och informationen. En stark kritik var att projektet inte rapporteras ordentligt och att dokumentation saknats.

– Vi tar med oss det till kommande projekt att vi på förvaltnings- och nämndsnivå ser till att ta större ansvar över de projekt som är koncernövergripande, säger Lenita Ericson.

Kommunrevisorerna rekommenderar bland annat nämnden att göra en slutrapport för projektet och utveckla den operativa styrningen samt fastställa mål för produktionen.

– Det jobbas för fullt just nu för att färdigställa en slutrapport och i oktober förra året anställdes en ansvarig för biogasverksamheten.

LÄS MER: Luleås nya biogasanläggning

Den nya biogasanläggningen på Uddebo reningsverk skulle stått klar sommaren 2015 men blev färdig först i november.

LÄS MER: Biogasanläggningen försenas

I början var produktionen uppe i 58 ton gas/år när målet var 850 ton/år. I mars 2016 kom anläggningen upp i full produktion och först då kunde Luleå sluta köpa in naturgas från Boden till LLT:s bussar.

– Ingen levde i villfarelsen att anläggningen skulle gå till hundra procent från början. Den skulle tas i bruk successivt, säger Lars Sandström, projektledare för biogasverksamheten på Luleå kommun.

Verksamhetsplanen för biogasen ska fräschas upp och även innehålla en omvärldsanalys. Siktet är inställt på att få fler fordon att börja använda biogas.

– Vi vill skapa utrymme för att företag och privatpersoner ska ha möjlighet att tanka biogas i framtiden, säger Lars Sandström.

Budgeten för biogasprojektet är 53 miljoner kronor. Tidigare var målet att investeringen ska betalat sig själv till 2018.

– Vi får se när investeringsprojektet slutredovisas hur prognosen ser ut då, säger Lenita Ericson.

– Det finns bara ett sätt att få pengarna att rulla in och det är att producera och sälja biogas, och öka marknaden, säger Lars Sandström.

Kommunrevisorerna inväntar svaret.

– Vi kommer med största sannolikhet följa upp det här ekonomiskt. Det är klantigt hanterat från början till slut. Det är extraordinärt, säger Rolf Höglund, (M), vice ordförande för kommunrevisorerna.

Fakta/Det här har hänt

I augusti 2015 invigdes Luleås tankstation för biogas med stort kalas och artisten Loreen. 2009 beslutade kommunfullmäktige i Luleå att börja producera biogas för fordon. 53 miljoner avsattes för att bygga en ny biogasanläggning på Uddebo reningsverk men bygget försenades på grund av två överklagade upphandlingar. Det tog fyra år innan en driftsorganisation klubbades av dåvarande Tekniska nämnden. Under september och november 2015 var biogasanläggningen på Uddebo stängd på grund av "allvarliga brister" i anläggningen, enligt revisionsrapporten. Det ledde till att Luleå kommun tvingades köpa in naturgas till överpris från Boden.

Senast den 5 maj ska stadsbyggnadsnämnden ha formulerat ett svar till kommunrevisorerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!