Kommunen skyller på Trafikverkets regelverk

Luleå kommun skyller på Trafikverkets regelverk, som gör att belysningen inte får vara kvar på hela vägsträckan i Ale nu när vägen byggs om.

"Vi har frågat Trafikverket om vi får behålla den belysning vi har och det får vi inte" säger Anja Johansson (S) ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Luleå.

"Vi har frågat Trafikverket om vi får behålla den belysning vi har och det får vi inte" säger Anja Johansson (S) ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Luleå.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2022-08-30 20:00

Trafikverket håller på och bygger om väg 582 mellan Alvik och Selet, vilket får till följd att stora delar av vägbelysningen i Ale kommer att släckas ned då befintliga trästolpar med led-lampor måste tas bort. 

– Vi bygger nytt på platser där det krävs för trafiksäkerhet och trygghet. Vi har föreskrifter hur vi ska tänka när vi ska sätta belysning efter vägar. Just i Ale ser inte Trafikverket, utifrån de riktlinjer och föreskrifter som finns, att det finns behov av någon belysning. Då har kommunen valt att bygga belysning där, det är de som bekostar det, säger Peder Bergman, Trafikverkets projektledare. 

Han tillägger att det inte är något ovanligt att en kommun bekostar belysning längs en statlig väg. 

– Vi prioriterar och lägger resurserna där de gör mest nytta ur trafiksäkerhetssynpunkt, fortsätter Peder Bergman.

Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott har tagit beslut att byta ut vägbelysningen i Ale.

– Det är ett beslut vi tagit i mars, en ingångsättning på att byta ut belysningen inne i centrala Ale till en kostnad av två miljoner kronor utav de 3,5 miljoner kronor som vi har för belysning i byarna, säger Anja Johansson (S), ordförande för stadsbyggnadsnämnden.

Anja Johansson tillägger att kommunen fått nej från Trafikverket när man ville behålla belysningen i Ale i nuvarande utsträckning genom byn.

– Vi får inte för Trafikverket behålla den belysning som vi har utanför bykärnan. Det är Trafikverkets väg och Trafikverket som bestämmer hur belysningen ska se ut och hur den ska vara. 

Om kommunen skulle anlägga belysning enligt Trafikverkets nuvarande regelverk så måste stolparna stå tätare, så att det inte bildas mörka skuggade partier mellan de upplysta delarna. Stolparna måste också vara eftergivliga, om ett fordon skulle kollidera med dem. Det skulle kosta för mycket anser kommunen. 

– Vi har räknat på att det skulle gå på fem miljoner kronor, det finns inte i budgeten, vi har 3,5 miljoner kronor, säger Anja Johansson.

– Även om vi hade haft fem miljoner kronor så är det inte säkert att vi lagt alla på ett och samma ställe, eftersom det finns flera byar med samma behov, tillägger hon.

– Vi har frågat Trafikverket om vi får behålla den belysning vi har och det får vi inte. Då kan jag tycka att då är det Trafikverket som ska se till att det finns belysning efter deras vägar, avslutar Anja Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!